Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Michael D. Higgins a obținut un nou mandat de președinte al Republicii Irlanda

presedinte irlanda higgins

Actualul preşedinte al Republicii Irlanda, Michael D. Higgins, a obţinut sâmbătă un al doilea mandat de şapte ani în fruntea ţării, cu 58% din voturi, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, relatează dpa.

Premierul Leo Varadkar l-a felicitat pe Higgins într-un mesaj pe Twitter pentru victoria în alegerile prezidenţiale desfăşurate vineri, în care patru bărbaţi şi două femei şi-au disputat funcţia supremă din Irlanda, scrie agerpres.ro.

Michael D. Higgins (77 de ani), actualul preşedinte aflat în funcţie începând din 2011, este al nouălea şef al statului irlandez, în luna iulie el confirmând că doreşte un al doilea mandat de şapte ani. Higgins este profesor universitar, poet şi politician. El a fost membru al Partidului Laburist în perioada 1968-2011, iar în anii '90 a fost ministru al artelor, culturii şi gaeltacht (zonele vorbitoare de limbă gaelică), precum şi membru al parlamentului irlandez.

Formaţiunile politice Fine Gael (centru-dreapta), Fianna Fáil (liberal) şi Partidul Laburist l-au susţinut pe actualul preşedinte pentru un al doilea mandat.

De asemenea, la referendumul, organizat în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale, privind eliminarea blasfemiei din Constituţia irlandeză, 71% din cetăţeni au votat pentru, în timp ce 26,3% s-au opus, potrivit postului RTE.

Interzicerea blasfemiei a fost inclusă în Constituţia Irlandei în 1937, care statuează că "publicarea sau rostirea unor chestiuni blasfematoare, care incită la răzvrătire şi indecente reprezintă o infracţiune care este pedepsită în conformitate cu legea".

Legea Defăimării (The Defamation Act), adoptată în 2009, a clarificat noţiunea, stipulând că o persoană comite această infracţiune dacă publică sau rosteşte "o frază care este grosolan de abuzivă sau insultătoare în legătură cu o chestiune considerată sacră de o religie, cauzând prin aceasta sentimente de mânie în rândul unui număr substanţial de aderenţi la acea religie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.