Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Michelle Bachelet face apel la Consilul de Securitate al ONU să acţioneze împotriva încălcărilor drepturilor femeilor în Afganistan

UN NEWS
Michelle Bachelet Înalt comisar al ONU pentru drepturile omului

Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al ONU, Michelle Bachelet, a făcut apel marţi la Consiliul de Securitate "să garanteze că cei care comit încălcări şi abuzuri" în Afganistan, în special împotriva femeilor şi copiilor, "sunt traşi la răspundere", potrivit AFP.

"Confruntată cu o catastrofă umanitară de o amploare fără precedent, ţara are nevoie ca toţi locuitorii ei să se unească. În loc să se întâmple asta, negarea drepturilor fundamentale ale femeilor şi fetelor afectează masiv economia şi ţara în ansamblul său", a spus Bachelet într-o intervenţie video la Consiliul de Securitate, reunit la iniţiativa Norvegiei pentru o dezbatere ministerială despre violenţele împotriva femeilor.

"Le cer tuturor statelor să se folosească de influenţa lor asupra talibanilor pentru a încuraja respectarea drepturilor fundamentale ale omului", a adăugat ea, potrivit Agerpres.ro.

"De asemenea, fac apel la state să creeze zone sigure şi programe de reinstalare pentru femeile afgane care apără drepturile omului şi să pună imediat capăt expulzării femeilor afgane care cer protecţie", a precizat Bachelet.

De la venirea talibanilor la putere în august, "numeroase femei afgane care luptă pentru drepturile omului, jurnaliste, avocate şi judecătoare au fost nevoite să fugă sau să se ascundă, deseori după ameninţări repetate. Multe şi-au pierdut toate sursele de venit", a reamintit reprezentanta ONU.

În pregătirea reînnoirii misiunii politice a ONU prezentă în Afganistan (MANUA), prevăzută la mijlocul lunii martie, Bachelet a cerut ca viitorul mandat al acesteia să conţină şi o parte importantă consacrată protejării drepturilor omului.

Intervenind după ea, Zarqa Yaftali, directoare a ONG-ului Women and Children Legal Research Foundation (WCLRF), a îndemnat Consiliul de Securitate să rupă tăcerea şi să ia poziţie în legătură cu milioane de afgani care sunt privaţi de drepturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.