Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Fifor anunţă că Cetatea Aradului se află din 2010 în administrarea Consiliului Local Municipal

Inquam Photos / Octav Ganea
mihai fifor

Demersurile privind reintroducerea Cetăţii Aradului în circuitul civil reprezintă de aproape opt ani subiect de campanie electorală, echipa de conducere a PNL Arad, coordonată de primarul Gheorghe Falcă, acuzând Ministerul Apărării Naţionale (MApN) că împiedică transmiterea Cetăţii către municipalitate, deşi acest lucru s-a întâmplat în 2010, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mihai Fifor, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, recent, într-un comunicat de presă al PNL Arad, se susţinea: "Cetatea aparţine MApN, iar Biserica Franciscană din incintă, vandalizată, este într-o stare avansată de degradare. Au existat mai multe apeluri şi iniţiative arădene pentru salvarea ei, inclusiv pe fonduri europene, dar s-au lovit de refuzul Ministerului Apărării, pe care nu îl interesează nici biserica din Cetate, nici dorinţele arădenilor!'.

Fifor a prezentat o serie de documente potrivit cărora din 2010 Cetatea este în administrarea CLM Arad. 'În urma demersurilor făcute la vremea respectivă de Guvernul României pentru rezolvarea problemei transferului Cetăţii, Executivul a emis Hotărârea de Guvern nr. 1100/2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 751/10 noiembrie 2010, potrivit căreia Cetatea a fost transmisă din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului Arad şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad. Cetatea ocupă o suprafaţa totală de 88,86 ha şi are valoarea de inventar 83.240.804 lei', a declarat Mihai Fifor.

El a adăugat că din textul HG lipsesc, într-adevăr, termenele concrete privind transferul, "dar, ca orice hotărâre de guvern, are putere de act normativ, transferul efectiv urmând să se realizeze doar atunci cânt Primăria îşi va fi îndeplinit angajamentele asumate'. "Practic însă, nu s-a mai întâmplat nimic câţiva ani de zile, deoarece timpul a trecut fără ca Primăria, condusă în tot acest timp de Gheorghe Falcă, să îşi realizeze obligaţiile, deşi de-a lungul anilor a prevăzut bani la bugetul local pentru aceasta", a afirmat senatorul PSD.

Fifor a adăugat că în 2015, MApN a făcut o analiză a situaţiei, concretizată prin Raportul nr. A 4872/16.04.2015, prin care se făcea o retrospectivă a celor petrecute în cei cinci ani şi se propuneau termenii unui nou protocol de colaborare între instituţie şi municipiul Arad, "fiind stabilite termene clare pentru îndeplinirea de către autorităţile publice locale din Arad a obligaţiilor asumate".

Potrivit ministrului, în document se prevedea că "în cazul în care autoritatea publică locală nu-şi îndeplineşte obligaţiile şi termenele asumate prin protocolul de colaborare, vor fi iniţiate demersurile pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 1100/2010', însă, "anii au trecut şi în afara schimburilor de adrese, nu s-a întâmplat nimic". "Ca ministru al apărării, vă spun că în data de 14 mai, odată cu expirarea protocolului, MApN va face toate demersurile necesare pentru ca Cetatea să se întoarcă în patrimoniul statului, respectiv în patrimoniul MApN. Deja, la Departamentul de Domenii şi Infrastructură al MApN se elaborează un proiect, astfel încât o parte din Cetatea Aradului să poată fi redată circuitului turistic, o altă parte urmând să fie în continuare folosită de Batalionul Mixt', a mai afirmat Mihai Fifor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.