Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Goțiu pune tunurile pe Poliția Română în scandalul momentului: 'A dovedit nu doar obediență față de putere, ci și o incompetență strigătoare la cer'

mihai gotiu

Senatorul USR, Mihai Goțiu, a scris, miercuri, pe Facebook că scandalul plăcuțelor de înmatriculare din Suedia nu este „un caz izolat”, ci „vine doar să confirme această mentalitate a unor șefi din Ministerul Afacerilor Interne, (...) care slujesc mai-marilor lor politici, nicedecum cetățenii”.

„Cazul cetățeanului român cu plăcuțele de înmatriculare din Suedia vine doar să confirme această mentalitate a unor șefi din Ministerul Afacerilor Interne, din Poliție și Jandarmerie, și a unor angajați obedienți, care slujesc mai-marilor lor politici, nicidecum cetățenii. Sunt exemple ”de manual” pentru manifestările unui stat polițienesc, arbitrar, autoritar și, în cele din urmă, totalitar. Un stat în care Ministerul de Interne ajunge să fie o forță de opresiune împotriva cetățenilor, nu una care să-i apere de hoți și de abuzuri. În cazul scandalului mașinii cu numere de înmatriculare din Suedia, Poliția a dovedit, însă, nu doar obediență față de Putere, ci și o incompetență strigătoare la cer. În doar câteva zile, a ieșit la iveală că șefii din MAI habar n-au de prevederile Convenției de la Viena, de legislația națională și comunitară din domeniu, că nu știu că Helmuth Duckadam are în circulație o mașină cu ”număr” de înmatriculare STEAUA (fără vreo cifră), iar Simona Halep cu SIMONA (în acest din urmă caz, număr eliberat chiar în România). Ori că, tot în România, circulă mașini cu numere de înmatriculare dubioase, precum cel devenit deja ”celebru” B 314 ZDA (că doar nu ne-am aștepta ca uni șefii din Poliție ”să se prindă” că 3,14 e valoarea lui PI…), despre care presa a relatat încă din… 2010”, a scris senatorul USR Mihai Goțiu pe pagina sa de Facebook.

Godină, despre purtătorul de cuvânt de la Rutieră: Când bagă cardul în bancomat să-i apară 'românii nu mai plătesc taxe pentru slugi'

El compară acțiunea Poliției Române, în cazul șoferului cu număr înmatriculat în Suedia, cu o altă întervenție din timpul protestelor „Roșia Montană”.

„Pe 7 noiembrie 2011, un grup de activiști a ocupat clădirea fostului Hotel Conti din Cluj, în semn de protest împotriva susținerii politice a proiectului minier cu cianuri de la Roșia Montană. Un banner imens, cu mesajul ”Revoluția începe la Roșia Montană” a intrat în istorie. Încă din primele minute ale ocupării, autoritățile și-au pus în gând să-i scoată din clădire, doar că aveau o problemă: nici Jandarmeria nu putea interveni, pentru că nu erau într-un spațiu public, dar nici Poliția, pentru că era necesară o plângere pentru tulburare de posesie. Iar proprietarul sau administratorul nu era cunoscut, clădirea (ajunsă într-un stadiu avansat de degradare) fiind subiectul unor litigii în instanță. Asta nu l-a oprit pe un șef al Poliției locale să declare presei că va găsi el un motiv să-i scoată de acolo. Pe d-l comandant de Poliție nu-l interesa să stabilească, prima dată, dacă activiștii încălcau sau nu vreo lege, ci doar să găsească un pretext pentru a-și ”exercita autoritatea”. Până la urmă, l-a găsit (pretext invalidat, ulterior, de justiție) și i-a scos pe sus pe cei care luptau pentru Roșia Montană. Intervenția în forță n-a făcut, însă, decât să crească puterea rezistenței – au urmat proteste în serie în zilele și lunile următoare, care au influențat și protestele de la începutul anului 2012 și pe cele din Toamna Românească a anului 2013”, mai scrie senatorul pe pagina sa.

Câte semnături a reușit să strângă USR cu campania 'Fără penali în funcții publice'? Dan Barna: 'A devenit un adevărat fenomen social'

De asemenea, Mihai Goțiu amintește și de amenzile date în timpul protestelor din sănătate, din 2012, dar și cele pentru Colectiv, despre care scrie că „ au fost date în temeiul Legii adunărilor publice nr. 60/1991, al cărei scop declarat, chiar la articolul 1, este de a garanta libertatea de exprimare”.

„Ultimii ani au stat sub semnul contestărilor în stradă – de la cele pentru Roșia Montană (din 2011 și 2013), împotriva fracking-ului (2013 și 2014), cele pentru sănătate (2012), dreptul la vot al românilor din diaspora (2014), pentru păduri (2015) și până la cele împotriva corupției (Colectiv, 2016) și pentru justiție (din februarie 2017 până în prezent). Și au mai fost și multe alte cauze care i-au scos pe cetățenii români la proteste publice în ultimii ani. Jandarmeria a dat amenzi peste amenzi (cele mai multe dintre ele contestate și anulate în instanțe). Statisticile, puse la dispoziție chiar de către Jandarmerie, arată că în toată această perioadă, în medie, 6 (șase) amenzi din 7 (șapte) au fost date organizatorilor și/sau participanților la proteste, și doar una din șapte celor care încercau să oprească desfășurarea acestor proteste. Culmea e că aceste amenzi au fost date în temeiul Legii adunărilor publice nr. 60/1991, al cărei scop declarat, chiar la articolul 1, este de a garanta libertatea de exprimare: ”Libertatea cetățenilor de a-și exprima opiniile politice, sociale sau de altă natură, de a organiza mitinguri, demonstrații, manifestații, procesiuni și orice alte întruniri și de a participa la acestea este garantată prin lege.”. Șefii Jandarmeriei au ales să ”garanteze” libertatea de exprimare cu gaze lacrimogene, bastoane, dube și amenzi. Pe principiul: ”te amendez fie pentru că ai șapcă, fie pentru că nu ai șapcă”, amintește senatorul USR, Mihai Goțiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.