Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Militanţi pro-democraţie din Thailanda au fost vizaţi de software-ul de spionaj israelian Pegasus

www.kaspersky.com
pegasus

Peste 20 de militanţi pro-democraţie implicaţi în manifestaţiile din 2020 şi 2021 împotriva guvernului thailandez au fost luaţi drept ţintă de controversatul software de spionaj Pegasus, a anunţat luni un ONG local de apărare a drepturilor omului, informează AFP, potrivit Agerpres.

Telefoanele acestor militanţi au fost piratate între "21 octombrie 2020 şi 19 noiembrie 2021", potrivit raportului iLaw, elaborat împreună cu DigitalREach şi Citizen Lab, în timpul unei perioade de puternică agitaţie politică în Thailanda.

Justiţia thailandeză trebuie să "declanşeze o anchetă aprofundată", a îndemnat Amnesty International, în urma publicării raportului.

La iniţiativa unor studenţi, zeci de mii de persoane au ieşit în stradă la Bangkok pentru a cere demisia premierului Prayut Chan-O-Cha şi o reformă în profunzime a monarhiei atotputernice din această ţară, un subiect tabu până atunci. Mişcarea contestatară a slăbit ulterior, din cauza pandemiei de coronavirus şi arestării de către autorităţi a majorităţii liderilor acestei mişcări.

Dezvoltat de grupul israelian NSO, Pegasus, care permite activarea de la distanţă a camerelor şi microfoanelor unui smartphone, se află în centrul unei controverse după ce mai multe mass-media au raportat anul trecut că guverne din lumea întreagă l-au utilizat pentru a spiona opozanţi.

În Franţa, grupul NSO este vizat de o anchetă cu privire la spionarea de jurnalişti francezi, ale căror telefoane ar fi fost infiltrate în interesul statului marocan, potrivit unui consorţiu de 17 mass-media internaţionale.

Acest consorţiu a dezvăluit de asemenea că Pegasus a permis spionarea numerelor de telefon a cel puţin 180 de jurnalişti, 600 de politicieni şi politiciene, 85 de militanţi ai drepturilor omului şi 65 de directori de companii din diferite ţări.

Afacerea a suscitat numeroase proceduri judiciare peste tot în lume. Compania Apple a anunţat în noiembrie că a depus o plângere în SUA, pentru că Pegasus ar fi servit la vizarea unor utilizatori de iPhone.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.