Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Culturii: Autoritatea centrală, puțin obișnuită să colaboreze cu autoritatea locală

romaniatv.net
corina suteu

Autoritatea centrală e puțin obișnuită, din păcate, să colaboreze cu autoritatea locală, a opinat, luni, ministrul Corina Șuteu, cu prilejul semnării Protocolului de Colaborare dintre Primăria municipiului Alba Iulia și Ministerul Culturii pentru inițierea programului "Orașe Europene". "Din păcate, printr-o tradiție care, oarecum, s-a așezat în timp, autoritatea centrală e puțin obișnuită să colaboreze cu autoritatea locală. Eu cred că noi intrăm într-un nou ciclu al colaborării și din acest punct de vedere autoritatea centrală trebuie să devină din ce în ce mai mult un reglementator, un inițiator de reglementări, un centru care să permită într-adevăr arhitectura unor măsuri, dar autoritatea locală este, trebuie să devină un centru operațional, un centru de propuneri și între cele două trebuie să existe constant o colaborare care să fie construită pe specificul fiecărei autorități locale în relație cu ministerul", a declarat Corina Șuteu.

Ministrul a adăugat că, din punctul său de vedere, Programul "Orașe Europene" este o premieră. "Scopul lui a fost ca acele orașe care au dezvoltat o strategie culturală locală să poată să-și continue colaborarea cu ministerul pentru că, după ce Capitala Culturală 2021 a fost desemnată ca fiind Timișoara, celelalte 13 orașe care au candidat au avut meritul de a se interesa de o strategie culturală. Este foarte important pentru că, în fine, acțiunea culturală din orașe devine o acțiune cu sens. Ori, Ministerul Culturii a dorit să legitimeze, să autorizeze acest tip de abordare și să determine inspirație și pentru celelalte orașe de a-și dezvolta strategii culturale", a declarat Șuteu.

Ea a spus, printre altele, că Ministerul Culturii va acorda sprijin și va acorda patronajul unui eveniment care are o dimensiune europeană. "Nu în ultimul rând, ne-am înscris într-o colaborare care să permită între 'Orașele Europene' și Ministerul Culturii o interacțiune care să fie benefică pentru altele și care să fie extrem de specifică fiecărui oraș", a mai spus Corina Șuteu, conform Agerpres. În context, primarul Mircea Hava a opinat că este un protocol benefic pentru toți. "Este un punct de plecare în legătura dintre central și local", a adăugat edilul.

Prin Protocol, încheiat pentru o perioadă de 5 ani, cele două instituții convin să colaboreze pe bază de parteneriat activ pe multiple planuri de interes, pentru protejarea și valorificarea patrimoniului cultural al Municipiului Alba Iulia, pentru inițierea programului "Orașe Europene", pentru o mai bună interacțiune între activitățile instituționale și culturale ale Municipiului Alba Iulia și cele ale Ministerului Culturii.

Programul "Orașe Europene" pentru Municipiul Alba Iulia se articulează în jurul a 4 direcții: acordarea patronajului Ministerului Culturii pentru un proiect de dimensiune europeană care a făcut parte din programul de candidatură, atingerea unui nou record mondial recunoscut de Cartea Recordurilor, respectiv cea mai mare horă din lume, unde se așteaptă ca peste 15.000 de persoane să sărbătorească în 2018 Centenarul Marii Uniri la Alba Iulia, înlănțuindu-se în cea mai mare horă din istorie.

De asemenea, inițierea unor programe de formare dedicate atât managerilor, cât și programatorilor culturali, elaborarea unei publicații dedicate orașelor candidate pentru a contura profilul și identitatea lor, transferarea celor două cinematografe din administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm în proprietatea Municipiului Alba Iulia și utilizarea acestora de către Primărie în interes comunitar (prin investiții proprii și/sau atrase din partea unor programe de finanțare nerambursabilă). Programul "Orașe Europene", inițiat de Ministerul Culturii, este un proiect dedicat orașelor care au candidat în prima și în a doua etapă a competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.