Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Justiţiei face noi precizări despre arhiva SIPA: 'A fost îndeplinit termenul'

arhiva dosare

Ministerul Justiţiei (MJ) precizează că proiectul privind unele măsuri referitoare la arhiva SIPA a fost publicat de la data de 25 iulie 2016 şi aprobat în şedinţa din data de 31 mai 2017, termenul legal privind transparenţa decizională în administraţia publică fiind îndeplinit.

"Astfel, de la data de 25 iulie 2016, de când proiectul de HG privind arhiva DGPA a fost supus dezbaterii publice, şi până la 31 mai 2017, când a fost aprobat în şedinţa de guvern, a fost îndeplinit termenul de minim 30 de zile lucrătoare prevăzut de Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică", se arată într-un comunicat al MJ.

Citește și: Ultima propunere a Facebook: Tehnologia care ne citește gândurile și le transformă în mesaje scrise

Precizările MJ vin în contextul dezbaterilor din spaţiul public legate de procedura urmată de minister pentru promovarea în şedinţa de Guvern din data de 31 mai a hotărârii privind desecretizarea arhivei SIPA.

MJ informează că proiectul de hotărâre de guvern privind unele măsuri referitoare la arhiva fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA), fosta SIPA, a fost publicat la data de 25 iulie 2016, iar o zi mai târziu ministerul a luat act de scrisoarea deschisă publicată în presă de Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR), prin care aceste asociaţii profesionale îşi exprimau nemulţumirea că nu au reprezentanţi în comisia pentru inventariere.

Citește și: Spitalul care oferă tatuaje gratuite supraviețuitoarelor cancerului de sân

Un răspuns al Ministerului Justiţiei la această scrisoare a fost dat în data de 4 august anul trecut, MJ susţinând atunci, printre altele, că arhiva SIPA trebuie să înceteze să mai fie "motiv de speculaţii şi suspiciuni".

Totodată, în perioada 9 august - 16 septembrie 2016, Ministerul Justiţiei a primit punctele de vedere transmise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Ministerul Public/Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI), se mai arată în comunicat.

Citește și: STUDIU Asta e planta ce ajută la combaterea obezității

În punctul de vedere al ÎCCJ, publicat de MJ, se subliniază nevoia unei ample consultări a judecătorilor şi procurorilor, ţinând cont de caracterul documentelor din arhivă.

PÎCCJ arăta, printre altele, în punctul de vedere emis la acel moment că în hotărârea de Guvern din 2006 privind desfiinţarea DGPA din subordinea MJ era prevăzută o comisie de inventariere, iar prin noul proiect pus în dezbatere ar trebui continuată activitatea acesteia, dar şi că interdicţia de a pune la dispoziţia publicului anumite informaţii desecretizate până la încetarea activităţii comisiei este "excesivă".

Citește și: STUDIU Asta e planta ce ajută la combaterea obezității .

Totodată, CSM arăta, în punctul de vedere emis cu privire la acest subiect, că este necesară adoptarea unui act normativ care să rezolve în mod transparent şi definitiv problema arhivei SIPA, făcând o serie de propuneri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.