Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Apărării acţionează după criticile lui Iohannis. Trei acţiuni majore în domeniul militar

Inquam Photos / Octav Ganea
adrian tutuianu inquam

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Târgovişte, că va promova în toamna aceasta unul sau mai multe proiecte de lege, pe baza cărora să poată fi realizate rapid achiziţii pentru o dotare mai bună a Armatei Române. Recent, preşedintele Iohannis afirma că va avea o discuţie cu ministrul Apărării, pentru urgentarea cheltuirii a 2% din PIB în acest domeniu.

Vezi şi: DEMIS din funcția de consilier al lui Mihai Tudose, Eugen Teodorovici îl face praf pe Dragnea: 'Crede că știe tot ce mișcă în România'

Ministrul a subliniat că se referă la dotări începând cu rachete până la mijloace de transport. 

''Voi promova în toamna aceasta unul sau mai multe proiecte de lege, o să văd cum decurg anumite lucruri, prin care să putem să realizăm rapid achiziţii care să contribuie la o dotare mai bună a Armatei Române. De ce proiecte de lege? Pentru că vom face achiziţii într-un regim care nu e concurenţial, adică nu vom face licitaţii publice, să fiu mai exact, să nu se interpreteze greşit, vom urmări cel mai bun preţ. Dar vom face achiziţii directe. Din dorinţa de a fi foarte transparent, o să vin cu proiect de lege în Parlament. Şi Parlamentul va decide ce cumpărăm şi dacă cumpărăm. Sunt proiectele prioritare de care am vorbit, începând cu cel cu rachetele şi terminând, dacă vreţi, cu achiziţia unor camioane sau alte mijloace de transport pentru armată'', a precizat Ţuţuianu, potrivit Agerpres.

Ministrul a mai declarat că trebuie să avem o industrie de apărare puternică, în interesul securităţii naţionale şi că va propune modificarea legislaţiei astfel încât industria naţională de apărare să aibă prioritate, fără a încălca regulile europene.

Vezi şi: Gestul lui Klaus Iohannis pentru polițistul UCIS în Suceava

''Voi modifica împreună cu Ministerul Economiei legislaţia în aşa fel încât industria naţională de apărare să aibă prioritate, fără a încălca regulile europene privind transparenţa achiziţiilor. Am avut şi cu Consiliul Concurenţei o discuţie pe acest subiect, pentru că nu vreau să avem apoi proceduri de infringement pe subiecte de tipul ăsta'', a spus Ţuţuianu. 

Ministrul a subliniat că, în interesul securităţii naţionale, trebuie să avem o industrie de apărare puternică. 

''În interesul securităţii naţionale, trebuie să avem o industrie de apărare puternică, de stat şi privată, nu facem niciun fel de diferenţă între capitalul social. Este de dorit ca armata să aibă cât mai multe soluţii de dotare şi înzestrare din producţia naţională, pentru că în caz de conflict e greu să te duci să ceri la altul peste mări şi ţări sau să te duci, de exemplu, să iei pulbere pentru muniţie din Serbia (...). Şi atunci trebuie să ai propria fabrică de pulberi în România. Ea a existat, din păcate a fost închisă din cauza deciziilor manageriale proaste luate în ăştia 25 de ani'', a mai spus Ţuţuianu.

Ministrul Apărării a mai subliniat că a cerut Statului Major General să evalueze nevoile de clădiri şi terenuri ale Armatei pe următorii 20 de ani, după ce a primit mai multe solicitări de la administraţii locale pentru a ceda unele terenuri sau clădiri deţinute de Armată.

Vezi şi: INCIDENTE la Universitatea de Vară din Băile Tuşnad: O jurnalistă și o femeie au fost BĂTUTE, în fața lui Viktor Orban / VIDEO

Întrebat de jurnalişti despre solicitarea Consiliului Judeţean Dâmboviţa de a primi în proprietate Casa Armatei din Târgovişte pentru a putea reabilita clădirea, Ţuţuianu a spus că are o strategie unitară pentru toate cererile de acest fel pe care le-a primit de la autorităţi locale din ţară. 

''Răspunsul este acelaşi pe care îl voi da tuturor unităţilor administrativ-teritoriale. Am solicitări din toată ţara, sunt contracte în curs sau sunt cedări de terenuri, de imobile pentru care UAT-urile (unităţile administrativ-teritoriale - n.r.) aveau obligaţii şi nu şi le-au îndeplinit. Şi vă dau exemple: la Timiş mi s-a cerut Comandamentul de garnizoană, la Arad s-a cerut o unitate militară din interiorul oraşului, Consiliul Judeţean Ilfov mi-a cerut să mut un depozit de muniţie, să le dau terenul să facă un parc industrial tehnologic, Primăria Slatina a preluat în urmă cu câţiva ani o unitate militară, voiau să facă locuinţe, nu au făcut nimic şi au venit să le prelungesc contractul, Primăria Sectorului 5 vrea 100 de hectare din Bucureşti, vă daţi seama că e o valoare extraordinară, este vorba de suta de hectare care a mai fost dată Primăriei Sectorului 5 când era o combinaţie letală Marian Vanghelie - Udrea, în 2011, trebuiau să construiască un cartier de locuinţe acolo şi 25% din locuinţe să dea Armatei'', a spus Ţuţuianu. 

Ministrul Apărării a adăugat că a cerut o situaţie de la Statul Major General cu privire la necesarul de clădiri şi terenuri ale Armatei pentru următorii 20 de ani. 

''Ca principiu: le-am cerut celor de la Statul Major General să evalueze nevoile de clădiri şi terenuri ale Armatei pe următorii 20 de ani şi să îmi spună ce nu poate fi dat, pentru că interesul de securitate naţională este cel mai important pentru toată lumea. Al doilea lucru pe care l-am cerut, să îmi spună, pe solicitările existente, ce putem cere la schimb, Armata are şi ea nevoi: locuinţe, repararea unor imobile ale Armatei, construcţia unor lucruri pentru Armată. Şi vă dau exemplul din Dâmboviţa, unde am primit unitatea militară de la Titu, unde e acum Renault şi am construit un hangar la Otopeni pentru armată, e cel mai modern hangar. Deci, în modul ăsta voi aborda, inclusiv solicitarea de la Dâmboviţa'', a afirmat Ţuţuianu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.