Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Apărării face lumină în problema 'armatei europene': Care este colaborarea cu Germania

gabriel les

Prestigioasa publicaţie americană Foreign Policy a publicat luni un articol despre o aşa-zisă armată europeană care ar fi construită de Germania cu ajutorul României, Cehiei şi Olandei. Ministrul Apărării, Gabriel Leş, explică într-o declaraţie pentru stiripesurse.ro în ce constă de fapt conceptul "Framework Nation" şi integrarea brigăzilor străine în armata germană.

Vezi şi: FP: Germania construieşte discret o armată europeană alături de România

Potrivit ministrul Leş, conceptul naţiunilor cadru (Framework Nations Concept - FNC) este o iniţiativă multinaţională lansată de Germania la reuniunea miniştrilor apărării NATO din iunie 2013, derulată în context aliat. Aşadar, nu este vorba despre o structură paralelă NATO, ci FNC reprezintă "instrumentul prin care statele membre NATO pot să constituie, în mod voluntar, grupări care să sprijine menţinerea şi consolidarea capabilităţilor existente, precum şi să contribuie, în comun, la dezvoltarea de capabilităţi noi, identificate în cadrul procesului NATO de planificare a apărării – NATO Defence Planning Process/NDPP".

Obiectivul urmărit este ca prin capabilităţile puse la dispoziţie să se contribuie la îndeplinirea misiunilor esenţiale prevăzute în Conceptul Strategic NATO şi la atingerea Nivelului de Ambiţie al Alianţei – NATO Level of Ambition. "Mecanismul asigură şi o formă de răspuns la solicitarea părţii americane ca europenii să-şi asume într-o măsură mai mare responsabilităţilor ce le revin pentru asigurarea propriei securităţi", explică ministrul.

DEU FNC vizează colaborarea în cadrul a 15 proiecte de cooperare, grupate în mai multe categorii de capabilităţi militare, inclusiv mari unităţi de luptă. La FNC participă 16 state membre NATO, nu doar cele patru menţionate de publicaţia americană: Belgia, Croaţia, Cehia, Danemarca, Germania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Norvegia, Polonia, Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, România şi Slovacia.

"În cadrul întâlnirii organizate în marja reuniunii miniştrilor apărării din februarie 2017, am semnat împreună cu omologul german, Ursula von der Leyen, o Scrisoare de Intenţie prin care s-a formalizat afilierea unităţilor româneşti (o brigadă mecanizată şi alte subunităţi de sprijin de luptă), cu care vom contribui la Corpul de Armată ce urmează să fie generat în cadrul Grupării Cadru coordonată de Germania. Acesta va fi încadrat în categoria forţelor de angajare ulterioară (Follow-on Forces), posibil de utilizat în context NATO, inclusiv pentru misiuni de descurajare şi apărare colectivă. Implicarea Brigăzii româneşti va consta în participarea la exerciţii în Germania, alături de celelalte state membre ale iniţiativei, fără să implice dislocarea permanentă în Germania, în vederea creşterii interoperabilităţii, pentru onorarea angajamentelor asumate la NATO", a mai declarat ministrul Gabriel Leş, pentru stiripesurse.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.