Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Culturii vrea să transforme instituțiile de cultură în entități aducătoare de profit

ministerul culturii

Ministrul Culturii, Valer Breaz, a prezentat, marți, în fața Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, prioritățile mandatului său și a vorbit despre intenția de a transforma instituțiile de cultură în entități aducătoare de profit, informează Mediafax.

Citește și: Premierul României, Viorica Dăncilă, a discutat cu preșdintele Parlamentului din Muntenegru, Ivan Brajović, despre aderarea țării la Uniunea Europeană

"Dacă aș încerca să sintetizez ceea ce facem în momentul de față, ceea ce s-a făcut și ce urmărim ca priorități aș încerca, în primul rând, să mă axez pe ceea ce înseamnă preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene începând cu data de 1 ianuarie", a declarat Valer Daniel Breaz, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, cu privire la obiectivele şi priorităţile sale în timpul mandatului, la audierea din Comisie.

Axa culturală a președinției românești pentru Consiliul UE

"E o președinție specială pentru noi, datorită faptului că vom avea și alegeri parlamentare în timpul campaniei, al reconfigurării Parlamentului European, vom fi implicați și în organizarea acestor alegeri, dar va trebui să urgentăm anumite lucruri legate de dosarele aflate în lucru, cel puțin în prima parte a președinției", a precizat ministrul.

În momentul de față, Austria, care deține președinția Consiliului până la finalul lunii decembrie, are de la predecesori două dosare extrem de importante, a spus ministrul.

Primul privește o directivă a Parlamentului Europei și Consiliului privind dreptul de autor pe piața unică digitală. Al cincilea trialog va avea loc la Strasbourg, unde este așteptată o concluzie a dezbaterilor, dar există posibilitatea ca demersurile să continue și anul viitor.

Al doilea dosar pe care România îl va prelua, și ministrul a arătat că există intenția să îl închidă pe perioada președinției, este o propunere de regulament prin care să se stabilească normele privind exercitarea dreptului de autor și a drepturilor conexe aplicabile anumitor transmisii online, ale organismelor de radiodifuziune.

Al treilea dosar este legat de un regulament al Parlamentului European pentru programul Europa Creativă în perioada 2021-2027. "Vom vedea care sunt negocierile care vor avea loc până la finalul lunii decembrie și, în funcție de aceste negocieri, vom angaja discuțiile în cadrul Parlamentului European cu intenția de a închide și acest dosar", a mai spus Breaz.

Pe perioada președinției, "ne axăm în principal pe cetățeni europeni cu aspirațiile și preocupările lor", a spus ministrul, care a precizat că președinția românească la Consiliul UE este una "de tranziție între două legislaturi ale Parlamentului European".

Unul dintre subiectele importante va fi în mai 2019, un summit care va avea loc la Sibiu. "Este extrem de important pentru noi ca țară și poate reprezenta un pas important spre consolidarea unui proiect european viabil", a declarat Breaz.

"Coeziunea, o valoare comună europeană" este moto-ul cu care România va aborda această președinție pe perioada celor șase luni.

Un subiect asupra căruia ministrul Breaz a insistat este dezinformarea online: "Aceste «fake news», practic extrem de dăunătoare indiferent din ce punct de vedere le privim, nu doar politic, sunt niște lucruri ce trebuie la un moment dat clarificate. Cei care își asumă sau promovează astfel de lucruri extrem de dăunătoare ar trebui să fie mult mai responsabili", a explicat acesta.

"Patrimoniul cultural reprezintă unul dintre punctele pe care le vom aborda, le vom susține atât la nivel național, cât și la nivel european", a spus Breaz în fața deputaților, făcând referire la "accesul tinerei generații prin programul Europa Creativă la formarea de atitudini creative interculturale și de comunitate".

Ministrul a prezentat trei dintre cele nouă conferințe asumate de Ministerul Culturii pe perioada președinției Consiliului Uniunii Europene.

Breaz a anunțat patru piloni de acțiune în perioada deținerii președinției - Europa convergenței, Europa siguranței, Europa, actor global și Europa valorilor comune.

Ministrul a anunțat că, în scurt timp, va fi finalizat un concept expozițional care va fi prezentat în 12 spații din Bruxelles începând de pe 7 ianuarie.

Eficientizarea instituțiilor ca promisiune

"Eu vin din mediul universitar și am o experiență de management destul de serioasă într-o instituție de învățământ superior, instituție de stat. E o asemănare destul de mare, cel puțin din anumite puncte de vedere, cu un minister, indiferent despre ce minister este vorba", a ținut să spună Valer Breaz.

"Am făcut o analiză după câteva discuții avute cu diverși directori din țară de la teatre, opere, pentru a încerca, pe cât posibil, să văd o situație actuală și să văd un mod de gândire al managerului unei astfel de instituții privind evidența veniturilor și al cheltuielilor.(...) Un lucru extrem de important pe care o să-l am în vedere, dar nu cred că va putea fi realizat până în ianuarie, este o întâlnire la nivel național cu toți directorii, managerii acestor instituții, pentru a face o analiză și a-și prezenta viziunea pe care o au asupra instituției", a mai spus acesta.

Viziunea ministrului în ceea ce privește instituțiile din subordine are în vedere și profitul: "Îmi doresc, și din experiența managerială pe care am acumulat-o, ca toate aceste instituții să devină niște instituții, pe cât posibil, aducătoare de profit. Avem bani în buget. Dar cheltuirea banilor publici trebuie făcută cu maxim discernământ". Breaz a accentuat faptul că eficientizarea instituțiilor din subordine reprezintă un punct managerial pe care îl urmărește. "Să nu se facă risipă, să conștientizez și să conștientizăm că e nevoie de o cheltuire cât mai rațională a fondurilor publice. Vom căuta să discutăm despre o îmbunătățire a condițiilor de lucru pentru funcționarii publici. Suntem într-o formă aproape finală vizavi de bugetul ministerului pentru anul 2019", a spus ministrul.

"Vreau să conștientizez fiecare manager să treacă dincolo de mândria de a fi manager și de a avea o siglă pe ușă, să o considere propria sa locuință. A fost un principiu al meu în viață, de a considera că instituția pe care o gestionezi să o gestionezi ca pe propria ta locuință, ca pe propria ta viață", a spus Breaz.

Bugetul Ministerului Culturii pentru anul viitor va fi unul mai mare decât cel care a fost pentru anul 2018, a arătat Breaz.

Din păcate foarte multe instituții și ONG-uri nu tratează cu seriozitate apelurile pentru finanțări. "S-au întâmplat ca entități care au câștigat concursul să renunțe la proiect chiar înainte să semneze contractul", a spus Valer Breaz.

Dintre proiectele care trebuie demarate, ministrul a amintit Cetățile Dacice, unde a spus că este nevoie de o investiție cât mai urgentă pentru conservare și includerea într-un circuit turistic cu mult mai multe oferte.

Breaz a vorbit și despre infrastructura culturală, digitalizarea patrimoniului cultural și despre proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană, dar și despre publicarea unor ediții din scriitorii români clasici. Ministrul a vorbit și despre o întâlnirea cu cei de la editura Coresi, care au tipărite un fond de carte în valoare de trei milioane de lei.

În proporție de 40%, Muzeul Național de Artă din București s-a transformat într-un depozit, a spus Breaz, care a adăugat că este nevoie de o soluție.

Ministrul a reluat și promisiuni mai vechi: "Avem în vedere construirea unei săli polivalente de 15.000 de locuri, suntem în discuții pentru stabilirea locului în care va fi amplasată". "Am avut o discuție chiar ieri cu o parte din conducerea managerială administrativă a Bibliotecii Naționale. Și această instituție se poate manageria mult, mult mai bine", a aăugat acesta.

"Sunt deschis dialogului și, de asemenea, sunt deschis pentru orice sfat", a precizat ministrul Breaz.

Întrebări cu răspunsuri promise

Deputatul Iulian Bulai a prezentat o serie de zece întrebări, printre care problemele legate de conflictul dintre sindicatul lucrătorilor și managerul Muzeului Național de Istorie a României din București, ca și situația Casei Vasile Alecsandri, numărul redus de angajați de la direcțiile de cultură din teritoriu, planurile Ministerului Culturii pentru Roșia Montana, dar și data la care se va anunța valoarea totală de finanțare a proiectului Timișoara 2021.

În conflictul de la Muzeul de Istorie, ministrul spune că va încerca să medieze.

De asemenea, Valer Breaz a recunoscut că sunt unele direcții de cultură județene cu un număr redus de angajați, dar că va aborda această problemă după întâlnirea cu toți directorii instituțiilor culturale din ianuarie.

Dosarul privind Roșia Montana la UNESCO nu este retras, este amânat, "suntem într-un diferend de patru miliarde de dolari, este o solicitare din partea companiei față de statul român, iar litigiul este în curs", notează ministrul.

La audiere, ministrul a venit însoțit de Ion-Ardeal Ieremia, secretar de stat, reprezentant al ministerului în Consiliul Asociației Timișoara Capitală Europeană. "Prima reuniune a board-ului are loc mâine și poimâine. Subfinanțarea este principala vulnerabilitate a asociației. Sunt întârzieri din partea tuturor partenerilor", a precizat Ieremia. Guvernul ar aloca "circa 25% din buget datorită raportului de participare în acel comitet, aproximativ 12 milioane de euro", a explicat Breaz. Asociația a depus la Ministerul Culturii pentru anul 2019 proiecte în valoare totală de 4.600.000 de lei.

Deputatul Bogdan Gheorghiu a cerut o părere a ministrului legată de activitatea predecesorului său, George Ivașcu, ca senator membru al Comisiei de cultură, și a adresat o întrebare legată de raporturile dintre organismele de gestiune a drepturilor de autor (ORDA) și despre rezolvarea eventualelor abuzuri în acest domeniu. "Domnul Ivașcu a răspuns pertinent de fiecare dată problemelor pe care i le-am adus în vedere în Comisia de cultură", a spus ministrul.

"Relația cu ORDA este un subiect delicat" a precizat Breaz, care afirmă că se discută încă și că nu s-a ajuns încă la o concluzie, dar că nemulțumirile legate de drepturile de autor, de drepturile de difuzare există.

Deputatul Adriana Diana Tuşa a reluat în fața unui nou ministru problemele legate de Teatrul Bazilescu, proiectul blocat, care nu implică cheltuieli din partea ministerului, acestea fiind asumate de autoritatea locală, iar ministrul a spus că se va interesa unde s-a blocat demersul.

Deputatul Gheorghe-Dinu Socotar i-a recomandat ministrului să aibă o relație mai bună cu Comisia pentru cultură din Camera deputaților decât cea pe care a avut-o George Ivașcu.

Președintele comisiei, Gigel Știrbu, a vorbit despre problemele manageriale de la instituții ca Teatrul de Operetă "Ion Dacian" din Capitală, unde se închiriază săli pentru că sediul actual nu are toate avizele necesare, despre interimatul managerial de la Biblioteca Națională, ca puncte care trebuie atinse în activitatea ministerului. "Dacă pentru predecesorul dumneavoastră Centenarul a reprezentat o piatră de moară, vreau să vă aduc în atenție că proiectul Timișoara Capitală Culturală 2021 trebuie să fie o axă a mandatului dumneavoastră", a spus deputatul Știrbu.

Valer Daniel Breaz, rectorul Universităţii "1 Decembrie" din Alba Iulia şi senator PSD, a fost numit ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale în locul lui George Ivaşcu, preluând mandatul pe 19 noiembrie.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.