Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de Finanțe Teodorovici, mare aranjor al cifrelor bugetare

Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a reușit să îl întreacă pe predecesorul său în materie de aranjare a cifrelor bugetare pentru a demonstra opiniei publice și partenerilor europeni sustenabilitatea măsurilor fiscale propuse în noul Cod Fiscal. Cifrele bugetare ale semestrului I 2015 arată depășirea încasărilor la TVA cu 2,5 miliarde lei față de prevederile bugetare și un excedent bugetar de aproximativ 4 miliarde lei, față de un deficit bugetar de aproximativ 12 miliarde lei. Din dorința de a prezenta o situație bugetară buna ministrul de Finanțe a tăiat investiții publice de aproximativ 14 miliarde  și a blocat rambursările de TVA de pe lunile mai – iunie de aproximativ 3 miliarde. De exemplu dintr-un comunicat al ANAF dat zilele trecute rezulta ca in luna iulie se rambursează TVA  de aproximativ 1,5 miliarde lei aferent deciziilor de rambursare a TVA înregistrate până în 22 mai 2015. Este greu de crezut cum ministrul de Finanțe nu rambursează banii cuveniți exportatorilor atât timp cât în luna mai și iunie 2015 are excedent bugetar. Există o singură explicație: prezentarea în mod mincinos a situației bugetare a României pentru supraviețuirea la guvernare a lui Victor Ponta.

Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a procedat la fel ca și predecesorul sau Darius Vâlcov care a aranjat în același mod situația bugetară de pe primul trimestru pentru a justifica reducerea TVA de la de la 24% la 9% la alimente. Depășirea încasărilor în trimestrul I 2015 s-a realizat prin tăierea investițiilor de 5,3 miliarde lei și prin blocarea TVA ului de 1,5 miliarde lei. Metoda de aranjare a cifrelor bugetare este aceiași numai că domnul Teodorovici a dorit să prezinte o situație mult mai bună opiniei publice prin blocarea investițiilor de 14 miliarde lei față de predecesorul sau care a tăiat investiții de 5,3 miliarde lei. Acest mod de aranjare a cifrelor bugetare este atât în detrimentul românilor cât și al mediului de afaceri. Tăierea banilor de investiții înseamnă mai puține locuri de muncă și salarii mai mici în sectorul privat. Blocarea rambursării TVA-ului reprezintă o lovitură cruntă dată mediului de afaceri și anume exportatorilor care au avut o contribuție majoră la creșterea economică.

Din aceasta cauză îi este greu ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici să explice în spațiul public sustenabilitatea măsurilor de relaxare fiscală cuprinse în noul Cod Fiscal deoarece și un student de anul I de la Științe Economice s-ar prinde de șmecheriile utilizate în aranjarea cifrelor bugetare. Sperăm că declarațiile ministrului Muncii Rovana Plumb referitoare la majorarea salariilor bugetarilor nu se bazează pe aceleași cifre bugetare prezentate în mod denaturat de către colegul său de guvern.

Prezentarea denaturată a cifrelor bugetare a intrat în reflexul și a alor lideri PSD atunci când critică măsurile de austeritate luate de guvernul Boc în mai 2010. Liderii PSD susțin că finanțarea deficitului bugetar din 2010 de aproximativ 45 miliarde lei s-ar fi putut asigura cu banii alocați din bugetul de stat ANRP-ului. Dacă s-ar uita în bugetul ANRP-ului ar constata că de la bugetul de stat s-au dat aproximativ 385 milioane lei. Acesta este modul PSD de a manipula opinia publică. Alimentarea bugetului ANRP era obligatorie deoarece exista o lege în vigoare și trebuia respectată, iar banii erau asigurați pentru acordarea despăgubirilor persoanelor care aveau dreptul la aceste sume. Sigur că îmi pare rău dacă chiar și un leu din bugetul ANPR a intrat în mod ilegal în buzunarele vreunei persoane. Totodată m-aș fi bucurat dacă ministrul de Finanțe Sebastian Vlădescu ar fi găsit alte măsuri pentru ajustarea bugetară în locul tăierii salariilor și a  majorării TVA-ului pentru a evita ca România să intre în incapacitate de plată. În urma luării acestor măsuri România a ieșit din recesiune și a fost posibilă  reîntregirea salariilor în proporție de 15% începând cu 1 ianuarie 2011 de către guvernul Boc și finalizată în 2012 de guvernul Ponta.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.