Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Finanţelor, LOVITURĂ pentru inspectorii ANAF: Amenzile nu vor face parte din fondul de premiere

ANAF antifrauda

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a explicat în faţa comisiei economice din Senat cum se va constitui viitorul fond de premiere pentru inspectorii ANAF. Mişa a venit însă cu veşti proaste pentru lucrătorii de la Fisc: Fondul de premiere nu se va constitui din amenzile date de inspectorii fiscali.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, mesaj pentru protestatari: 'Aceşti oameni sunt DE ADMIRAT'. Ce le transmite guvernanţilor

"Acest fond de premiere nu se constituie din amenzile emise de inspectorul fiscal. Acest fond de premiere nu se constituie când se emite o decizie de impunere. Vreau să plec de la fundamentul pentru care s-a propus această formulă. Poziţionaţi-vă şi de partea cealaltă a baricadei: trebuie să extindem acţiunile în domeniul fiscal pe evaziune şi acest lucru trebuie să-l realizăm cu inspectori care merg la companii, care stabilesc în anumite situaţii amenzi de zeci sau sute de mii de roni. O bună parte dintre ei au plângeri penale.

Fondul se constituie din sumele care se obţin din valorificarea unor bunuri confiscate în cazuri de evaziune fiscală. Dacă un camion e oprit în trafic de Direcţia Antifraudă, nu are documente, marfa se confiscă şi se valorifică. Ulterior se reţine acest procent de 15% şi se constituie acest fond. În schimb, ofişerul nu va primi mai mult de 2 salarii medii brute.

Exclusiv persoana care a identificat camionul, l-a oprit în trafic sau care a stabilit că există riscul ca o companie să facă activităţi ilicite.

Amenda nu se constituie ca venit la fondul de stimulente. Absolut nicio amendă nu e cuantificabilă pentru a fi luată în calcul la acest fond.", a declarat ministrul Mişa în cadrul audierilor din comisia economică.

Citeşte şi: Dan Barna, prima reacţie după RUPTURA din USR: Mesaj TRANŞANT pentru colegii care îi CONTESTĂ funcţia - VIDEO

Cât despre banii alocaţi în programul de modernizare desfăşurat din 2012 în cooperare cu Banca Mondială, Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a cheltuit, până în prezent, doar 23,5% din banii alocaţi, aproximativ 60 milioane lei. Suma a fost însă cheltuită doar pentru analize şi consultanţă, niciun leu nefiind încă alocat pentru sistemul IT, a afirmat marţi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, la dezbaterile din Comisia economică din Senat pe marginea Declaraţiei 600.

"Din păcate, acest program a fost realizat doar într-o proporţie de 23,5%, în sensul că s-au cheltuit doar 23,5% din sumele alocate, dar niciun leu pe sistemul IT. Absolut toţi banii de care vorbim, 60 milioane lei, s-au cheltuit numai pe consultanţă", a afirmat Mişa.

Citeşte şi: Preşedintele Iohannis, EXPLICAŢII după desemnarea Vioricăi Dăncilă

Ministrul susţine că şi reprezentanţii Băncii Mondiale au sesizat din 2012, în fiecare an, că nu s-au făcut progrese la nivelul sistemului IT şi că sumele au fost cheltuite doar pentru analize şi consultanţă.

"Am purtat o discuţie cu ei asupra posibilităţii de a continua în această formulă şi, tot de comun acord cu dânşii, am realizat Centrul Naţional de Informaţii Fiscale, o ideea pe care o aveam mai demult. Dânşilor li s-a părut o idee foarte bună că centralizăm toate bazele de date ale ANAF-ului, tot sistemul IT, sub o singură umbrelă. Existau 322 de baze de date distincte, unele din ele în limbaje de programare diferite, şi era neapărat necesar să unificăm întregul sistem IT sub o singură umbrelă, cu o viziune şi o strategie IT în următoarea perioadă", a afirmat Mişa.

ANAF a încheiat în 2012 un acord - denumit Proiectul de Modernizare a Administraţiei Fiscale (Revenue Administration Modernization Project - RAMP) - de împrumut cu Banca Mondială, în valoare de 70 milioane euro, pentru modernizarea administraţiei fiscale.

Acest program trebuia finalizat la finalul lui 2017, dar el este realizat doar în proporţie de 23,5%, potrivit lui Mişa.

Citeşte şi: Un lider PNL iese la ATAC: 'Declaraţia 600, RĂZBUNAREA lui Dragnea pe protestatari...' .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.