DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu: Digitalizarea, obiectiv prioritar de programare a viitorilor bani europeni

Ministerul Fondurilor Europene
MFE ministerul fondurilor europene

„Pentru România, 2021-2027 va fi perioada în care va trebui să punem accentul pe competitivitate. Pregătirea din timp a unor proiecte de calitate din această perspectivă va fi un factor-cheie în dezvoltarea sănătoasă și pe termen lung a economiei românești. Să nu uităm ce progrese avem, suntem într-o creștere accentuată. Pentru a consolida această creștere, avem nevoie de firme și produse competitive și de valorificarea potențialului nostru pentru digitalizarea în toate segmentele sociale și economice.

Acesta este un obiectiv pe care, prin eforturile mele și ale colegilor de la  Ministerul Fondurilor Europene, îl vom trata cu multă responsabilitate.

Designul viitoarelor Programe Operaționale, procesul de finanțare vor ține cont, fără îndoială, de nevoile României. Cuvântul cheie va fi pregătirea pentru modul în care vom folosi și cheltui inteligent banii europeni în următoarea perioadă de programare. Gândirea pe termen lung pe care o avem înaintea acestei noi provocări – al treilea cadru financiar pentru Romania – arată maturitatea noastră, a tuturor și asigură premisa atât de necesară pentru un start mai bun”. Declarația a fost făcută de Dna. Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, la reuniunea Comitetului de Monitorizare  pentru Programul Operaţional Competitivitate.

Echipa care gestionează acest Program, condusă de Dna. Svetlana Gomboș, a făcut o radiografie detaliată a progreselor înregistrate în implementare. A fost prezentată situaţia la zi a principalilor indicatori, astfel:

  • 41 apeluri lansate (1,44 mld. euro / 91,23% din alocare);
  • 382 contracte de finanţare semnate cu beneficiarii de proiecte de competitivitate, 78 proiecte finalizate, 275 proiecte aflate în implementare;
  • 1 mld. euro valoarea totală a contractelor semnate / 63,57% din  alocare;
  • 389,89 mil. euro plătiți către beneficiari / 26,28% din alocarea Programului.

În  cadrul reuniunii CM POC au fost prezentate totodată priorităţile pentru acest an și anume: lansarea tuturor apelurilor de proiecte, realocarea rezervei de performanţă și demararea pregătirii proiectelor pentru viitoarea perioadă de programare.

Citește și: BNR: Balanţa de plăţi şi datoria externă – aprilie 2019

Au fost dezbătute, în același timp, principalele modalităţi pentru un proces mai eficient de implementare, în paralel cu fluidizarea plăţilor către beneficiari.

În cadrul reuniunii, direcția de comunicare a MFE a expus progresele înregistrare în ultimul an – lansarea primei campanii de comunicare și publicitate a MFE din ultimii 6 ani, „Bani europeni pentru idei româneşti” (https://bit.ly/2KLVW5B), noul site mfe.gov.ro lansat în luna martie, evoluția comunicării în social media, intensificarea comunicării publice dar și o proiecție a unor noi instrumente de comunicare cu beneficiarii (aici, mai multe detalii: http://bit.ly/31s11pm). A fost prezentat, în același timp, planul de comunicare pe 2019 cu beneficiarii și colaboratorii din domeniul fondurilor europene, precum și lansarea, ca obiectiv imediat, a unei platforme integrate de comunicare pentru toate Programele Operaționale gestionate.

La prima reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru CM POC au fost prezenți, alături de noul ministru Roxana Mînzatu și ministrul Comunicatiilor și Societății Informaționale, Dl. Alexandru Petrescu.

Din partea MFE au participat, de asemena, Dna. Mihaela Toader și Dl.  Octav-Dan Paxino, secretari de stat dar au fost prezenți și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Administrației și Internelor, numeroși beneficiari și parteneri de dialog.

Din partea Comisiei Europene, au participat Dl. Carsten Rasmunssen șef Unitate DG Regio, Dna. Ana-Maria Dobre și Dl. Damien Cocard, manageri programe – politici UE.

Despre POC:

Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 finanțează investiții pentru susținerea competitivității economice în cercetare, dezvoltare și inovare și în tehnologia informației și comunicațiilor. Programul are o alocare de 1,5 mld. euro.

Ce este Comitetul de monitorizare

Comitetul de monitorizare (CM) este structura partenerială care contribuie la buna gestionare a unui program operațional. Este compus din reprezentanți ai autorităților cu atribuții în gestionarea fondurilor europene și din reprezentanți ai partenerilor. CM se reunește cel puțin o dată pe an, cu scopul de a analiza implementarea programului și progresele înregistrate, fiind, în același timp, entitatea consultată cu privire la orice modificare a programului propusă de autoritatea de management.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.