Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul polonez al Mediului: 'Vom acorda consumatorilor subvenţii de 380 milioane de dolari în urma creşterii preţurilor la energie'

economedia.ro
energie electrica curent bec

Polonia va acorda consumatorilor subvenţii de 1,5 miliarde de zloţi (380 milioane de dolari) în urma creşterii preţurilor la energie, a anunţat vineri Ministerul Mediului, transmite Reuters.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

"Aceasta este o problemă prioritară pentru mine şi soluţia pe care o propunem este evaluată la 1,5 miliarde de zloţi. Vom acoperi 2,6 milioane de gospodării", a anunţat Michal Kurtyka, ministrul polonez al Mediului la postul public de radio.

Obiectivul este de a sprijini cele mai sărace gospodării din Polonia iar subvenţia s-ar putea ridica la 700 de zloţi pe an pentru o gospodărie din patru, a adăugat Kurtyka, potrivit Agerpres.ro.

Polonia, statul cel mai dependent de cărbune din blocul comunitar, trebuie să facă investiţii masive pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE. Costurile se vor ridica la 415 miliarde de dolari, sau aproximativ două treimi din PIB, pentru ca ţara să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, conform estimărilor Guvernului.

Conform strategiei energetice până în anul 2040, adoptată recent de Guvernul polonez, ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie va fi de cel puţin 23% în anul 2030, când capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore ar urma să ajungă la 5,9 gigawaţi, comparativ cu zero în prezent. Până în 2040, capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore va ajunge la 11 gigavaţi.

În pofida unei creşteri economice susţinute după căderea comunismului, cărbunele are o pondere de peste 70% în producţia de electricitate a Poloniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.