Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Sănătății are un susținător în USR: 'Trebuie încurajat. Reforma aceasta este despre dreptul de a alege'

Inquam Photos / Octav Ganea
victor costache

Ministrul sănătății propune o reformă foarte bună și trebuie încurajat, susține deputatul USR Claudiu Năsui, precizând că această reformă nu este despre stat sau privat, ci este despre dreptul de a alege. Ministerul Sănătății are în dezbatere publică o ordonanță prin care spitalele și clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depășită capacitatea furnizorilor publici.

„Ministerul sănătății vrea să modifice legea pentru a permite românilor să-și aleagă spitalul/clinica, fie că este de stat sau că este privată. Ei plătesc contribuțiile obligatorii, ei să aleagă.

Reforma aceasta nu este despre stat sau privat. Reforma aceasta este despre dreptul de a alege. Ar trebui să avem dreptul să alegem unde să fim tratați, la stat sau la privat, din banii pe care tot noi îi plătim pentru sănătate? Sau ar trebui să nu putem merge decât la stat?

Jaf sau răzbunare: Judecătoare atacată într-o zonă centrală

Înainte de toate, să nu uităm că, banii pe care statul ni-i ia pentru sănătate nu sunt ai statului, ci sunt ai noștri. În general e bine să conștientizăm lucrul acesta.

În prezent, doar cei care au suficienți bani să poată finanța două sisteme de sănătate, pot să aleagă unde să fie tratați: la stat sau la privat.

Marea majoritate a românilor, care plătesc 10% din orice venit pentru sănătate, nu pot să mai plătească încă o dată pentru ele la privat. Ei nu au de ales, trebuie să meargă în spitale de stat.

Prin măsura aceasta toți românii vor avea de ales. Pentru că vor putea să ia banii pe care statul i-ar fi cheltuit și să meargă oriunde aleg ei să fie tratați. Banii ar urma alegerea pacientului.

Până acum se duceau numai la stat, iar pacientul nu avea de ales decât să accepte condițiile, cozile, cadourile și atitudinea cu care ne-am obișnuit în spitalele de stat.

Schimbarea aceasta, mai mult decât orice slogan, chiar pune pacientul în centrul sistemului pentru că îi dă puterea de a alege.

Vrem concurență între clinici și spitale, care să se lupte să ne ofere servicii mai bune? Sau vrem să fim captivi unui monopol despre care tot sperăm de 30 de ani că se va face bine?

Combinație mortală pe șosele: Meteorologii au emis avertizări de ploi și polei. Care sunt județele vizate

Am citit și criticile la acest proiect. Este greu să ne desprindem de mentalitatea etatistă cu care am fost obișnuiți timp de 45 de ani de comunism și încă 30 de tranziție foarte lentă spre economie de piață. Dar dacă vrem să nu mai plângem cât de prost este sistemul, trebuie să schimbăm ceva.

Dacă dăm dreptul românilor să aleagă unde să meargă cu banii lor, atunci punem clinicile și spitalele în concurență. Îi facem să aibă interes să ofere servicii mai bune.

O să mi se spună că ministrul este de la PNL. Și ce dacă? Am felicitat-o și pe doamna Pintea de la PSD când a luat o măsură bună. O voi face cu orice ministru care face un lucru bun. Iar ce face ministrul sănătății de acum, domnul Victor Costache, este un pas în direcția potrivită.

Cumva e ironic că PNL a blocat legea debirocratizării pentru că venea de la USR. Dar noi nu trebuie să facem la fel. Dacă vrem să trăim într-o țară mai bună, trebuie să încurajăm reformele bune de la orice politician și orice partid ar veni. Sistemul de sănătate din România, profund etatizat, are nevoie să scape de monopol și să se deschidă la concurență”, scrie Năsui pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.