Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Minus 1,6 mld lei taiați de la drumuri de către PSD la ultima rectificare bugetară

Prioritatea numărul 1 a guvernului Ponta este finanțarea pur electorală. După ce guvernul Ponta a înțeles că infrastructura nu este domeniul său forte și că rezultatele sunt mai degrabă dezastruoase, s-a hotărât să investească în rezultate pe termen scurt, cu impact direct asupra alegerilor de anul viitor. Concret, la rectificarea bugetară anunțată vineri, PSD a hotărât să taie 1,6 mld lei de la infrastructură și să pluseze 2,3 mld lei la bugetele locale. În schimb, cei care o să moară de frig în această iarnă sau micii întreprinzători nu contează. Ponta a tăiat la rectificarea bugetară încă 108 mil lei din bugetul Ministerului Energiei, IMM-uri și Mediului de Afaceri.

image

Și Codul Fiscal este agresat, din nou, electoral. Una din sutele de rotițe pe care trebuie să le reglăm înainte de noile măsuri electorale de relaxare fiscală decalate de către premierul Ponta este onorarea la timp a plăților de recuperat de la stat aferente concediilor medicale. Aceste sume, suportate conform legii de FNUASS, sunt plătite în primă fază de către angajator, urmând să le recupereze ulterior de la bugetul asigurărilor sociale. Problema constă în restituirea incredibil de întârziată a sumelor către societățile comerciale. La această oră se fac plăți pentru concediile medicale aferente anului 2013. Ne aflăm în situația în care antreprenorii împrumută de fapt statul fără dobândă. Sunt cazuri în care se adună sume destul de mari de recuperat și pe care societatea nu le poate folosi pentru necesitățile sale curente, cum ar fi plata taxelor și impozitelor. Ei se află în ipostaza în care trebuie să recupereze bani de la buget (ceea ce se întâmplă cu o întârziere chiar și de trei ani) și să plătească impozitele la stat lunar, în același timp. Ce s-ar întâmpla dacă o societate comercială nu ar plăti impozite decât peste doi sau trei ani, fără dobânzi, pentalități și blocări de conturi?!
Soluția pe care o propun este de compensare a sumelor de recuperat cu anumite impozite. Dacă s-ar compensa cu impozitul pe profit sau cu TVA ar stimula societățile să se conformeze voluntar în declararea corectă a veniturilor. Nu este o propunere care să zguduie sistemul economic, dar cred că rezolvarea acestei probleme ar avea un impact puternic benefic asupra mediului de afaceri, asupra întreprinzătorilor mici sau mijlocii. Este una din sutele de rotite pe care trebuie să le reglăm.

image.jpeg

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.