Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mioglobina ar putea ajuta la reducerea consumului de carne

digi24.ro
carne

Paleo, un startup belgian fondat în 2020 de Hermes Sanctorum și Andy de Jong, încearcă să exploateze proprietățile mioglobinei. Cererea de brevet deja publicată descrie abordarea specifică necesară producerii acesteia în laborator.

Scopul este de a atrage consumatori ”atenți”, care sunt dispuși să-și reducă consumul de carne, dar care nu ar dori să renunțe la anumite arome.

O nișă puțin diferită față de cei care au o abordare „puristă” între vegani și vegetarieni, dar care este în creștere.

De fapt, nu toată lumea se simte confortabil cu adăugarea de proteine animale în mărcile pe bază de plante, dar există și produse specifice destinate consumatorilor pentru care un gust „carn” nu este un tabu.

”Mioglobina noastră este bio-identică cu cea care se găsește la animale, dar nu are nimic de a face cu animalele, așa că este perfect potrivită pentru vegani”, a declarat un purtător de cuvânt al startup-ului pentru Food Navigator.

Produsele care conțin mioglobină ar viza în primul rând oamenii așa-numiții ”flexitarieni”, pe care nu îi deranjează să redescopere aroma și experiența care le-ar putea aminti de o friptură de vită sau de o friptură de porc.

Pe lângă Paleo, Motif FoodWorks din Boston, care produce mioglobină bovină, comercializată sub denumirea de ”Hemami”, este deja implicată în sector.

Companiile folosesc biologia sintetică și fermentația de precizie pentru a efectua inginerie genetică pe o gazdă microbiană numită Pichia Pastoris.

Pichia Pastoris este un tip de drojdie care consumă zaharuri și produce proteine ”heme” bogate în fier.

Acestea din urmă sunt cele care dau culoare și aromă ”cărnoasă” alimentelor alternative.

Elementul fundamental, prin care Paleo ar dori să se distingă, se referă la reziduurile organismelor modificate genetic.

În cazul companiei americane, metoda de ”leșiere” folosită pentru procesarea celulelor de drojdie permite cantităților reziduale de proteine modificate genetic să rămână în ingredientul final, făcând mai dificilă separarea și purificarea diferitelor elemente din aval.

Acest lucru necesită, conform regulamentului UE privind OMG-urile, o etichetare specifică de bioinginerie.

Compania belgiană susține în schimb că a operat drojdia în așa fel încât să secrete mioglobina din celulă, pentru a simplifica separarea de celulele modificate genetic.

Acest proces ar face posibilă furnizarea unei proteine fără OMG, evitând astfel legislația actuală a UE, în așteptarea noului regulament care se va ocupa de frontierele recente ale editării genomului.

”Distincția legală în Europa este dacă este produs de un OMG, ceea ce înseamnă că ar putea conține ADN recombinat, sau cu un OMG, ca în cazul nostru, unde acesta este considerat un ajutor pentru procesare”, subliniază Hermes Sanctorum, co-fondator al startup-ului.

Aceasta ar fi strâns deja 2,5 milioane de euro în finanțare pentru demararea cercetării, dar se lucrează deja la obținerea altor fonduri între 6 și 10 milioane de euro.

Pe perspectivele comerciale, ideile sunt deja clare: ”Suntem un startup european, dar ne dăm seama că Europa nu va fi prima noastră piață”, a comentat Sanctorum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.