Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MIPE: Ghidul solicitantului pentru măsura 4.1.1. 'Investiţii în activităţi productive' a Programului Operaţional Competitivitate este în proces de consolidare

investitii

Ghidul solicitantului pentru măsura 4.1.1. "Investiţii în activităţi productive" din cadrul Axei prioritare 4 - Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19, a Programului Operaţional Competitivitate, este în proces de consolidare la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) şi va fi publicat în formă finală în aproximativ o lună.

Potrivit unui comunicat al MIPE, remis joi AGERPRES, după ce forma finală a Ghidului solicitantului va fi aprobată, cei interesaţi vor avea la dispoziţie o perioadă de 30 de zile până la lansarea apelului, pentru pregătirea proiectului în vederea depunerii acestuia.

Bugetul alocat este de 300 milioane de euro fonduri europene plus 58,3 milioane de euro fonduri de la bugetul de stat. Valoarea minimă a finanţării nerambursabile, ca urmare a observaţiilor transmise în perioada de consultare publică, este de 50.000 euro, iar valoarea maximă este de 1.000.000 euro.

MIPE aduce şi o serie de clarificări despre condiţiile de finanţare incluse în viitorul apel. Astfel, obiectivul Ghidului solicitantului Condiţii specifice de accesare a fondurilor, Tip de proiect: "Investiţii în activităţi productive" îl reprezintă susţinerea IMM-urilor în cadrul programului de relansare economică cu finanţare din facilitatea de finanţare REACT-EU, în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, prin acordarea de ajutoare temporare cu valoare limitată, acelor IMM-uri care se confruntă cu un deficit sau chiar cu indisponibilitatea lichidităţilor în conformitate cu Regulamentul REACT EU. Acesta stabileşte norme şi măsuri de implementare referitoare la resursele adiţionale furnizate cu titlul de Asistenţă de redresare pentru coeziune şi teritoriile Europei cu scopul de a oferi asistenţă pentru sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 şi al consecinţelor sale sociale şi pentru pregătirea unei redresări verzi, digitale şi reziliente a economiei, potrivit Agerpres.ro.

Practic, se vor sprijini IMM-urile afectate semnificativ de pandemia de COVID-19 şi care nu au avut suficientă rezilienţă pentru a-şi menţine indicatorii economici în acest context dificil.

"Procentul de minimum 20% din valoarea proiectului pentru componenta de mediu este stabilit în conformitate cu legislaţia europeană în domeniu şi are drept scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Pentru determinarea condiţiilor în care o activitate economică contribuie la atenuarea schimbărilor climatice, se vor utiliza Criteriile tehnice de examinare în conformitate cu prevederile Anexei I din Propunerea de Regulament delegat al Comisiei (UE) de completare a Regulamentului (UE) 2020/852 al Parlamentului European şi al Consiliului. De asemenea, AM POC a emis, în data de 15.09.2021, o serie de clarificări cu privire la criteriile tehnice de examinare pentru a determina condiţiile în care o activitate economică se califică drept activitate care contribuie în mod substanţial la atenuarea schimbărilor climatice şi pentru a stabili dacă activitatea economică respectivă aduce prejudicii semnificative vreunuia dintre celelalte obiective de mediu", se spune în comunicatul MIPE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.