Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Aron este noul președinte al CSM

CSM

Noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost aleasă miercuri, 6 ianuarie, în cadrul unei ședințe de plen. Judecătorul Mircea Aron este noul președinte, iar funcția de vicepreședinte este ocupată de procurorul Luminița Palade.

UPDATE 15.3o: Luminița Palade a fost aleasă vicepreședintele CSM.

UPDATE 14.30: Mircea Aron a întrunit majoritatea de voturi și este noul președinte al Consiliului Suprem al Magistraturii.

Tot în cadrul ședinței va fi prezentat și raportul de activitate al CSM pe anul 2015, pe perioada mandatului judecătorului Marius Tudose și al procurorului Bogdan Gabor.

Președintele Klaus Iohannis nu este prezent, iar Administrația Prezidențială va fi reprezentată de Simina Tănăsescu, consilier prezidențial în cadrul Departamentului Reformă Instituțională și Constituțională.

Mișcarea Populară îl critică pe șeful statului că nu participă la ședința de alegere a noii conduceri a CSM și transmite că ”România are un preşedinte surd și mut, dar şi absent de la cârma ţării”.

”Fiind în vacanţă prelungită în America, departe de ţară, președintele Iohannis a uitat de obligaţiile şi îndatoririle generate de votul românilor din noiembrie 2014. Astăzi, 06 ianuarie 2016, are loc şedinţa de alegere a noii conduceri a CSM. Importanţa evenimentului impunea prezenţa preşedintelui ţării la conducerea şedinţei, cel puţin pentru a marca evenimentul şi legitimă de la cel mai înalt nivel al statului viitoarea conducere a CSM. Să nu fie contestată de unii sau de alţii. În loc de a conduce personal şedinţa CSM, preşedintele Iohannis a delegat această obligaţie unui consilier prezidenţial. În loc de prezenţa la cârma ţării, dl Iohannis trimite populaţiei, prin facebook, din îndepărtata Americă, salutări cordiale şi multe succese. Nu credem că pentru aşa ceva l-au votat românii”, reclamă cei de la Mișcarea Populară.

CSM are în componență 19 membri: nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor și validați de Senat, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept — ministrul Justiției, președintele ÎCCJ și procurorul general al României. Mandatul membrilor aleși este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Consiliul este condus de un președinte, ajutat de un vicepreședinte, care fac parte din secții diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Președintele și vicepreședintele CSM sunt desemnați dintre cei 14 membri aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.