Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miron Cozma, pus sub acuzare în dosarul ”Mineriada”

cozma

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma a fost pus sub acuzare joi, 22 octombrie, în dosarul "Minerada" de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Fostul lider al minerilor susține că nu este răspunzător nici pentru spargerea sediilor partidelor istorice.

„Deocamdată infracțiunea (de care sunt acuzat — n.r.) e cea comună, pe (art.) 439 ca și toți ceilalți, dar pe situația de la litera 'g' am înțeles, adică vătămări corporale, fizice, chestiuni din astea inventate. (...) Nu e vorba de crime împotriva umanității”, a declarat Miron Cozma, la ieșirea din sediul Parchetului.

Liderul minerilor a afirmat că minerii au venit în București conduși de autorități.

„Dacă au venit, au venit conduși de autoritățile conduse de Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și coloneii din servicii, care, chiar în iunie '90, au fost acolo și bineînțeles ministrul adjunct Burlec de la mina Aninoasa, Nicolae Cămărășescu, securistul”, a spus Cozma.

El s-a declarat nevinovat și a spus că a fost adus forțat cu ultimul tren de mineri care a ajuns la București.

„Miron Cozma nu a venit nici cu primul tren, nici cu al doilea, (...) a fost adus în ultimul tren. (...) Parchetul, procedural, nu face altceva decât să respecte legea. De-a lungul vremii nu există nicio reclamație împotriva mea. Am luat bătaie din cauza lui Marian Munteanu. A spus (...) că i-am salvat viața lui și unei domnișoare”, a declarat Cozma.

Totodată, el a susținut că inculpați în acest dosar sunt ''Armata, Internele și Serviciile''.

Tot joi, Cazimir Ionescu a fost pus sub acuzare în același dosar, el declarând că are calitatea de suspect, deşi nu s-a implicat în coordonarea mineriadei şi abia acum a aflat că în 13 iunie 1990 au murit patru oameni.

„Sunt suspect în cazul mineriadei şi urmează să primim dosarul cu capetele de acuzare în care apar suspiciunile în privinţa posibilităţilor mele de a fi participat în vreun fel la luarea unei astfel de decizii”, a spus Cazimir Ionescu.

Cazimir Ionescu era vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) în iunie 1990.

Și Emil Cico Dumitrescu a fost pus sub acuzare în dosarul Mineriadei, pentru infracţiuni contra umanităţii, el declarând, la ieşirea din sediul Parchetului instanţei supreme, că este suspect în această cauză.

El a fost şeful Direcţiei Cultură şi Sport din Ministerul de Interne în iunie 1990, iar din această calitate, nu a ştiut care au fost factorii decizionali privind reprimarea în mod violent a manifestaţiei din Bucureşti şi, mai mult, din funcţia pe care o ocupa atunci, nu putea face nimic în sensul reprimării acţiunilor din stradă.

„Ce era să fac eu, să trimit sportivii? Ce să fac eu? Spuneţi dumneavoastră ce puteam eu să fac?”, a adăugat Dumitrescu.

Și fostul ministru al Transporturilor Gheorghe Dobre a sosit la Parchetul General, pentru a i se aduce la cunoștință calitatea sa în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”.

Sursa foto: Click

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.