DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Moment ISTORIC, Japonia intră într-o nouă eră: Împăratul Naruhito este întronat într-o ceremonie fastuoasă / VIDEO LIVE

dw
naruhito

Împăratul Naruhito al Japoniei îşi va proclama oficial ascensiunea la tronul Crizantemei marți, într-un eveniment marcat de ritualuri, la care vor participa mii de oaspeți din aproape 200 de țări, potrivit presei internaționale, scrie Mediafax.

În vârstă de 59 de ani, Naruhito este cel de-al 126-lea împărat al Japoniei și primul născut după cel de-Al Doilea Război Mondial. Acesta și-a preluat prerogativele imperiale la data de 1 mai anul acesta, după ce tatăl său, Akihito, a devenit primul monarh japonez care a abdicat în ultimii 200 de ani.

Marți, va avea loc ceremonia de întronare, care reprezintă și trecerea oficială către perioada domniei împăratului Naruhito, intitulată Era Reiwa ("de aleasă armonie"). Perioada de domnie a împăratului emerit Akihito s-a numit Era Heisei ("obținerea păcii", 1989 - 2019).

Evenimentul de marți este umbrit însă de consecințele taifunului Hagibis, care, în urmă cu o săptămână, a provocat grave distrugeri în Japonia și a ucis aproape 80 de oameni.

Scurgeri de informaţii din raportul MCV clasificat. Se va sesiza Parchetul General?

Din acest motiv, Guvernul japonez a decis să amâne o parte cheie din ceremonie, procesiunea cu maşinile prin centrul oraşului Tokyo, care avea scopul de a introduce publicului cuplul imperial. Aceasta a fost amânată pe 1 noiembrie.

Ceremonia va debuta cu ritualul privat în care Naruhito "își va proclama" ascensiunea în fața strămoșilor din vechea dinastie imperială.

Câteva ore mai târziu, alături de soția sa, împărăteasa Masako, Naruhito va participa la evenimentul principal, organizat în cea mai frumoasă sală a Palatului imperial - Camera pinilor (Matsu-no-Ma). Într-un veșmânt ceremonial, în nuanțe de auriu arămiu - culoare destinată doar împăratului -, Naruhito își va proclama ascensiunea de pe tronul "Takamikura".

Împărăteasa Masako, diplomat educat la Universitatea Harvard din SUA, va purta și ea un veșmânt elaborat, extrem de greu, numit "junihitoe", și va sta așezată alături de împărat, pe un tron ușor mai mic.

În ceremonie vor fi folosite o oglindă sacră, o sabie veche și bijuterii familiei, obiecte specifice care atestă legitimitatea împăratului.

Aproximativ 2.500 de oaspeți, inclusiv înalți demnitari și membri ai familiilor regale din peste 190 de țări vor participa la ceremonie, care se va încheia atunci când premierul japonez Shinzo Abe va rosti cuvântul "banzai" ("Trăiască împăratul!") de trei ori.

Ziua se va încheia cu un banchet la care sunt invitați înalții demnitari, de la prințul Charles al Marii Britanii la premierul sud-coreean Lee Nak-yon, și membri ai Guvernului japonez, la un hotel din Tokyo.

Tot în cadrul festivităților, sute de mii de persoane condamnate pentru delicte minore vor fi grațiate.

Împăratul Naruhito, în vârstă de 59 de ani, educat la Universitatea Oxford din Marea Britanie, și-a anunțat intenția de a continua munca tatălui său.

Politica Japoniei se bazează pe un sistem multipartinic, parlamentar și reprezentativ al unei monarhii constituționale. Puterea executivă este deținută de guvern, iar Constituția japoneză din 1947 i-a limitat rolul împăratului la cel de "simbol al statului și al unității poporului japonez".

Familia imperială a Japoniei se confruntă cu o delicată problemă a succesiunii, în condițiile în care moștenitorii sunt aleși numai dintre descendenții de sex masculin. Dintre cei 19 membri în viață ai familiei imperiale a Japoniei, doar trei sunt de sex masculin. Astfel, lui Naruhito - care are o fiică în vârstă de 17 ani, Aiko - îi succede fratele său, prințul moștenitor Akishino, în vârstă de 53 de ani, și fiul acestuia din urmă, Hisahito, în vârstă de 13 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.