Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Momente omagiu dedicate marilor artişti care au lăsat în urma lor capodopere cinematografice şi teatrale, evocate în cadrul Galei CineMemoriam a SFR

wikipedia.org
iasi teatru

Momente omagiu dedicate marilor artişti care au lăsat în urma lor capodopere cinematografice şi teatrale au fost organizate joi, în cea de-a doua zi a Festivalului Serile Filmului Românesc de la Iaşi, conform agerpres

Gala CineMemoriam a adus în atenţia spectatorilor ieşeni nume precum Draga Olteanu Matei, Stela Popescu, Gheorghe Dinică, Vladimir Găitan, personalităţi care au marcat definitoriu parcursul filmului şi teatrului din România.

"Gala CineMemoriam e un moment de reverenţă, de evocare, de amintire a celor care au fost şi a le duce mai departe patrimoniul pe care ni l-au oferit cu mare drag. Anul acesta ne-am oprit la patru personalităţi. E vorba de Stela Popescu, Vladimir Găitan, Draga Olteanu şi Gheorghe Dinică. Mă bucur că membri ai familiei, actori, regizori care i-au cunoscut vor veni şi vor povesti despre cum era viaţa lor, cum erau acasă, despre cum se comportau la filmare. Important e să nu-i uităm. Acesta este scopul principal al momentului. Bineînţeles, cu momente, cu fragmente din toată activitatea lor din teatru sau din film. Sper ca prin această modalitate şi cei tineri, dar şi cei care poate au crescut cu aceste nume să conştientizăm că e bine să avem grijă de noi, să ne respectăm şi să le mulţumim celor pe care îi iubim atunci când sunt lângă noi. E bine şi după, dar cred că este mai bine să le mulţumeşti atunci când îi poţi vedea", a spus organizatorul Festivalului SFR, Andrei Giurgia.

Printre invitaţii Galei CineMemoriam au fost Dorel Vişan, Gabriela Dinică, soţia regretatului actor, Gloria Găitan, fiica actorului Vladimir Găitan, actriţa Ileana Popovici şi regizorul Laurenţiu Damian.

"Este o generaţie absolut remarcabilă care de fapt nu a jucat, ci a trăit. Adică aici este marea, marea diferenţă. Nu jocul actoricesc, ci trăirea", a spus regizorul Laurenţiu Damian.

Despre Draga Olteanu Matei, acesta a afirmat că marea artistă nu avea nicio barieră în a trăi cu intensitate fiecare personaj interpretat.

"Era şi tumultoasă, era extraordinară, era tandră. Era în 'Patima', o să râdeţi chiar, sexi şi tentantă, dar avea o trăire autentică ce o duce, din punctul meu de vedere, spre tipul acela de actriţă din marile filme italiene. Era specială şi nu avea vreo legătură cu star sistemul, cu "trebuie să slăbesc acum" sau "trebuie să mă îngraş acum". Ea era autentică, extraordinară. Din autentic şi forţă a ei venea această căldură cu care era înconjurată", a subliniat regizorul.

Parte din amintirile despre Gheorghe Dinică au fost evocate de soţia acestuia, Gabriela Dinică. La un moment dat, aceasta a fost rugată să povestească cum s-a căsătorit cu marele actor.

"Încerca de mai multe ori să mă ceară de soţie... se poticnea undeva... Într-o dimineaţă a văzut o poză foarte mare într-o revistă, Dinică singur, şi scria "Dinică s-a însurat". Gheorghe când a văzut-o a spus "hai să nu-i facem de ruşine". Aşa ne-am căsătorit noi în doar o săptămână", a povestit Gabriela Dinică.

Regizorul Laurenţiu Damian a spus că Dinică a fost un actor "cu o combustie extraordinară, care a parcurs cu uşurinţă drumul de la dramă la comedie", dar care "era de fapt un om extrem de timid şi era un om extrem de tandru".

În opinia sa, toţi marii actori au avut "o extraordinară disciplină a muncii şi aproape un sentiment religios atunci când veneau spre cinema sau veneau spre teatru".

"E foarte interesant să studiezi viaţa unui om care parcurge atâtea roluri încât ar putea de foarte multe ori să se identifice cu ele şi să trăiască în zeci şi zeci de personaje. Ei, nu a fost aşa. Nici cu Draga Olteanu nu a fost aşa, nici cu Dinică nu a fost aşa. Nici cu Găitan. Când spunem oameni normali, spunem oameni care au avut bucuria de a nu se identifica cu personajele, au avut o extraordinară disciplină a muncii şi aproape un sentiment religios atunci când veneau spre cinema sau veneau spre teatru", a afirmat regizorul.

Amintirea actriţei Stela Popescu ar fi trebuit să fie evocată în cadrul Galei CiineMemoriam de partenerul său de scenă, actorul Alexandru Arşinel, însă acesta nu a mai ajuns la Iaşi din cauza unor probleme medicale.

"Este o onoare să mă aflu alături de dumneavoastră într-o seară specială dedicată marilor stele dedicate marelui şi micului ecran, dar şi teatrului românesc şi să am ocazia să evoc amintirea unui om de excepţie, cu un suflet uriaş şi să aduc un omagiu unei artiste desăvârşite. Este un moment în care, aşa cum aţi văzut, realizăm cum trec anii rând pe rând, pe când marii artişti nu se mai află printre noi. Stela noastră, a tuturor, după cum ştiţi, devenise un bun naţional", a spus Mona Georgescu, secretarul literar artistic la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti.

În zilele următoare, tot în amintirea marilor artişti, în cadrul secţiunii CineMemoriam va rula un film documentar despre Sergiu Nicolaescu şi filmele "Patima" şi "Printre colinele verzi".

De asemenea, în perioada Festivalului SFR la Ateneul Naţional din Iaşi sunt organizate două expoziţii dedicate actorilor Amza Pellea şi Draga Olteanu Matei.

Duminică, în ultima zi a Festivalului SFR, la Gala de închidere, care va avea loc în Piaţa Unirii, va fi organizat un moment In Memoriam Ion Dichiseanu - fragmente din spectacole, filme, muzică - semnat de Adrian Păduraru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.