Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Monarhia a occidentalizat și modernizat România

Monarhia și rolul ei în istoria României

Monarhia a fost cea mai îndrăzneață operațiune de occidentalizare și modernizare a României. Monarhia românească este aderarea la NATO și la UE a secolului XIX și încununarea eforturilor unei întregi generații de pașoptiști, creatori ai națiunii române moderne. Pe vremea aia nu aveai UE dar puteai adera la una dintre casele regale europene. Monarhia și-a avut rostul atâta timp cât a ajutat la sincronizarea României cu Occidentul liberal și civilizat. Prin casa regală aduceai relațiile și deciziile occidentale aici. Casa regală avea rol diplomatic, de relaționare cu marile puteri occidentale, și politic, de decizie și control a statului român. Aceste roluri au fost preluate de Uniunea Europeană și Statele Unite. Dacă Uniunea Europeană este casa regală de ieri, Statele Unite sunt Franța de ieri, cel mai mare și mai important aliat al României.

Carol I, Ferdinand și Brătienii – independența, unirea și occidentalizarea

Regii Carol I și Ferdinand sunt cele mai importante figuri ale istoriei moderne a statalității românești. Între 1866, venirea lui Carol în țară, și 1927, moartea lui Ferdinand, România și-a câștigat independența și a ajuns la cea mai mare întindere teritorială din istoria statalității românești. Monarhia a fost unul dintre cei mai importanți agenți ai occidentalizării și modernizării, alături de Transilvania, Brătieni, tinerii care studiau în Occident și marile puteri occidentale. În 60 de ani se înghesuie cea mai înfloritoare perioadă din istoria și cultura românilor. Politic, economic, social și cultural este apogeul istoriei românilor.

Carol al II lea – monarhia și lupta împotriva libertății și valorilor occidentale

În iulie și noiembrie 1927 mor două dintre cele mai importante figuri ale României moderne, Regele Ferdinand și Ionel Brătianu. După 1927 o întreagă elită românească, cu Carol al II lea în frunte, continuând cu Iorga, trecând prin tinerii furioși ai generației ’27 și ajungând până la Goga, a întors armele împotriva democrației liberale și a început să viseze utopii izbăvitoare, dictaturi sfinte, rebeliuni și crime purificatoare. Să le viseze dar să le și pună în practică. Sub Carol al II lea, monarhia a devenit instrumentul dictaturii și al luptei împotriva valorilor liberale ale Occidentului. De la revenirea pe tron a lui Carol al II lea și până la abdicarea lui Mihai, România a fost teatru de război între marile puteri ale lumii și între forțele extremiste de dreapta sau de stânga. Carol al II lea, legionarii, Antonescu și comuniștii au luptat între ei și toți împotriva liberalismului. Pe toți îi unea ura pentru valorile occidentale, chiar dacă îi despărțeau interesele politice din teren. La final au câștigat comuniștii, la umbra marelui prieten sovietic.

Culmea este că monarhia a rămas chiar și sub Carol al II lea agent al sincronizării României cu Europa, al alinierii României la politica europeană. Începând cu anii 20 Europa a devenit terenul de încercare și antrenament al tuturor isteriilor extremiste și antiliberale. Carol al II lea nu a făcut decât să adopte o modă europeană care, pe el personal, îl prindea atât de bine. Din păcate, elita politică și intelectuală a anilor 30 se închina altor valori decât cea a pașoptiștilor, creatorii, în tradiția Școlii Ardelene, a națiunii române moderne și autorii alinierii României la valorile occidentale. Însăși națiunea era o valoare occidentală.

Regele Mihai este și autorul ultimei acțiuni pro-occidentale a monarhiei române: 23 august 1944. Da, într-adevăr, de partea aliaților, a marilor puteri liberale ale lumii, se afla și Uniunea Sovietică și, din păcate, geografic era chiar lângă noi, în esență, al doilea război mondial s-a dus între civilizația liberală și aventurile vitalist-totalitare. Războiul a început cu Germania nazistă și URSS de aceeași parte a baricadei, împărțind Europa de Est prin Pactul Molotov-Ribentropp și atacând împreună Polonia. Alianța marilor puteri liberale cu URSS a fost una de conjunctură și din nevoie, după ce Hitler a atacat URSS-ul. Ultimii ani de domnie ai lui Mihai au fost și ultimii ani de relativă libertate pentru națiunea română.

Anii 90. Monarhia salvează România!

După 1989 monarhia a avut același rol, simbolic, de occidentalizare a României. În anii 90 Regele Mihai și monarhia erau simboluri ale luptei pentru occidentalizarea României și împotriva celor care voiau să păstreze România în sfera de influență a URSS și într-un ”comunism cu față umană”. În anii 90 a fi monarhist era echivalent cu a fi pro-occidental și liberal (în sens larg, al valorilor liberale și nu al apartenenței la un partid).

Anii 2000. NATO și UE salvează România!

După ce România a intrat pe făgașul aderării la NATO și Uniunea Europeană, după ce întreaga elită politică, chiar și Iliescu, a înțeles că nu există alternativă la Occident și valorile sale liberale, rolul monarhiei și al Casei Regale s-a diminuat. Monarhia a intrat în șomaj. Postul de salvator al României, de modernizator și agent al occidentalizării fusese ocupat de UE și NATO. După victoria CDR din 1996 monarhia nu a mai fost văzută ca unică soluție de salvare a României. Monarhiștii anilor 90 erau, în majoritate, adepți ai valorilor liberale occidentale și vedeau în monarhie un potențial agent de occidentalizare a României, la fel ca strămoșii lor cu 140 de ani înainte. După 2000 Casa Regală a intrat în minorat, dispute politice și imobiliare. Pe scara evoluției dinozaurii de ieri au dat naștere cocostârcului verde cu moț. Știm cu certitudine că păsările de astăzi sunt urmașii dinozaurilor dar cocostârcul verde cu moț? Trei găini moțate și un cocostârc țopăie și cotcodăcesc într-un țarc și nu-ți vine să crezi că strămoșii lor care au călcat pe pâmântul ăsta se numesc Carol I sau Ferdinand.

Monarhia și-a îndeplinit cu succes rolul în istoria României

Regele Mihai este punctul final al regalității românești, linia de sosire. Ultima verigă. După care nu mai urmează nimic.

Dar monarhia și-a îndeplinit rolul pe care i l-au dat pașoptiștii. A salvat România. De fapt, n-a salvat-o. A ajutat la nașterea ei împreună cu elita regățeană și transilvană din secolul XIX și începutul secolului XX. Națiunea și statalitatea română modernă, idei occidentale, au devenit realitate și datorită monarhiei. Monarhia și elita politică a perioadei 1848 – 1930 au creat singura tradiție liberală și occidentală a istoriei noastre.

Anul ăsta se împlinesc 150 de ani la venirea lui Carol I ca domn al Principatelor și 100 de ani de la intrarea României în primul război mondial. La finalul războiului avea să se nască România Mare.

Mirel Axinte - Cincinnatus

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.