Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moneda în care trebuie să îşi păstreze românii economiile. Analist: 'A câștigat cine și-a schimbat euro în dolari în luna ianuarie'

vectorstock
pusculita

Românii care au economii și nu știu dacă să le ”pună la adăpost” în dolari sau euro trebuie să ia în calcul și unele aspecte ce țin de stabilitatea celor două monede.

Banca Centrală Europeană a crescut dobânda de referință, iar acum Rezerva Federală Americană este așteptată să crească și ea dobânda pentru a ține pasul cu Europa.

Acestea sunt lucruri care ar putea fi suficiente să mențină inflația la ce avem acum, în jur de 15% în România, și de 5-6%, în medie, la nivel european.

Analistul economic Christian Năsulea a explicat într-un interviu pentru Ziare.com cum stă treaba cu fluctuațiile cursurilor de schimb ale celor două monede.

”Ideea este că a avut de câștigat cine și-a schimbat banii din euro în dolari în luna ianuarie, când lucrurile erau relativ stabile între cele două valute”, este de părere Christian Năsulea.

”Situația pare să funcționeze în felul următor. Pare să fie o decizie a jucătorilor foarte mari de pe piața de capital, cei care au mult cash, de a-și ține banii în dolari sau în euro. Până de curând, dobânda de referință la dolar era mai mare, chiar câteva luni la rând și toată lumea s-a dus spre această monedă. A determinat un exod în masă al economiilor către băncile americane sau către conturile în dolari. Iar acest lucru a făcut să crească dolarul atât de mult.

În momentul acesta, dobânda de referință a euro este mai mare. Iar dacă se păstrează această situație suficient timp, o să determine o trecere a investitorilor, o mutare a banilor economisiți, din conturile în dolari, în conturile în euro. Și atunci va crește cursul euro.

Dar nu cred că vom vedea acest lucru pentru că, foarte probabil, Rezerva Federală a SUA va crește și ea dobânda de referință pentru a fi un pic mai sus decât cea a Băncii Centrale Europene, în așa fel încât dolarul să rămână mai interesant pentru investitori”, a explicat analistul economic pentru Ziare.com.

Deci cei care au făcut alegerea de a-și ține economiile într-o monedă sau cealaltă ar fi mai bine să nu o mai schimbe?

Se pare însă că este foarte greu de anticipat ce se va întâmpla pe viitor. Este clar că interesul cel mai mare este să se țină dolarul cât mai puternic. Însă nici Europa nu se va lăsa mai prejos. Economiile statelor UE trebuiesc protejate, iar BEC cel mai probabil va lua măsuri astfel încât să țină și euro sus.

”Nu știm oricum ce se va întâmpla dar pare că nu se va mai schimba nimic în bine pentru cele două monede. Inflație mare avem în continuare și pe euro și pe dolar. Din valoarea banilor tot se pierde ceva în fiecare zi când stăm cu banii în cont”, a mai spus Christian Năsulea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.