DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Monica Macovei despre Stoianoglo: 'Dacă din 2019 rezultatul e zero, afară'

macovei

Evaluarea procurorului general al Republicii Moldova este binevenită, iar dacă se va dovedi că procurorul n-a făcut ceea ce a promis, situația este periculoasă și nu trebuie tolerată. Declarații în acest sens au fost făcute de europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiției în România, în cadrul unui interviu la radioul Europa Liberă Moldova, transmite SafeNews.md.

„Dacă procurorul general din Republica Moldova, că vorbim de legea adoptată prin care se introduce un mecanism de evaluare a activității procurorului general, inclusiv evaluarea managementului, păi din 2019 e procuror general, suntem în 2021, aproape 3 ani de zile, există vreun dosar anticorupție mare, anticorupție politică sau antifraudă? Nu! Zero. (…) Ce-ai făcut tu în aproape 3 ani de zile? N-ai făcut niciun dosar. 
Tu ai managementul tuturor procurorilor, da, poți să spui că procurorii nu și-au făcut treaba, că au fost leneși, că nu au fost profesioniști ș.a.m.d., de ce nu i-ai dat afară sau de ce nu ți-ai dat tu demisia? Adică e foarte simplu aici, evaluarea e foarte simplă și e foarte binevenită (…) Dacă rezultatul este zero sau este foarte prost – afară, altul!”, a declarat Monica Macovei în cadrul interviului.

Macovei s-a referit și la situația din România, unde procurorii, dacă după 3 luni nu au adus rezultate, au fost înlocuiți.

„După 3 luni dacă n-a făcut nimic, gata, are înlocuire și altă numire. 80 la sută, 90 la sută am fost bine, am verificat și cu psiholog, am văzut că și Dvs. aveți psiholog, dar dacă am greșit, i-am schimbat. Adică tot așa, evaluați, același mecanism se va produce și la următorul procuror general”, a precizat Macovei.

Macovei a comentat și poziția Procuraturii și Consiliul Procurorilor, la felul cum răspund la intențiile guvernării cu privire la evaluarea externă.

„Păi, eu nu înțeleg. Eu nici nu știu ce să spun. Care independență? Care independență, să ce? Să nu facă nimic?! Că de asta am spus că independența procurorilor este independența oamenilor la anchete rapide, eficiente și urmate de trimiteri în judecată și condamnări, pentru că nu există infracțiuni fără vinovați și condamnările confirmă că probele au fost bune, n-au fost de mântuială, ca să obțină o achitare. Da, am declarația procurorului general în față. Nivelul înțelegerii de către actuala guvernare a principiilor statului de drept – a zis procurorul general – este neașteptat de slab. Și la acest moment nu vedem rost de a mai comenta.” a declarat fostul ministru.

Întrebată cum să reacționăm dacă comisia de evaluare va da o notă proastă procurorului și va duce dosarul la CSP, iar CSP, din rațiuni de solidaritate, va zice: Nu, noi îl lăsăm?, Macovei a declarat:

„Bun, atunci o să-i scuipe lumea pe stradă. Asta vreau să înțeleagă toată lumea care ne ascultă, că independența justiției – și aici intră și judecători, și procurori -, deci o să spui independența justiției este dreptul oamenilor, al societății din Republica Moldova la o justiție independentă, imparțială și rapidă, și reală, nu este dreptul lor de a face orice. Și repet: situațiile de criză cer măsuri de criză!
Apropo de critica societății civile, Centrul pentru Resurse Juridice, care a spus că schimbăm legea după om, nu, așa va rămâne. Așa va rămâne, pentru că trebuie un mecanism de evaluare. Până acum n-a fost niciunul, până acum n-a fost răspundere disciplinară, sigur că trebuie evaluare. Păi, cum a câștigat Maia Sandu pe anticorupție și nu are ce să facă, pentru că face totul CSP-ul? Același CSP care este de ani de zile? Ca să nu mai spun că procurorul general, acesta este altceva, m-am uitat, a avut o carieră politică în spate, este inadmisibil, a fost deputat în nu știu câte partide și câte mandate. Nu mă interesează în care acum.”a declarat Macovei.

În contextul evaluării procurorului general, ex-ministra a mai spus că ar fi dispusă să vină pe post de expert la o evaluare externă, dar și la una internă ca observator.

„Noi știm că nu s-a făcut niciun dosar de mare corupție și mare fraudă, da? Deci, aici eu n-aș mai pune altă întrebare. S-a făcut? Știm că nu, că e zero, că niciunul nu s-a făcut, niciun dosar. 
Bun, de ce nu ți-ai dat demisia – a doua întrebare – dacă nu s-a făcut, dacă n-ai fost în stare să gestionezi toți procurorii, încât să facă dosare? Și dacă nu știu ce motive găsește, ultima întrebare: de ce nu i-ai schimbat? Că sunt leneși, că nu știu ce, că poate să spună chestii din astea, că nu sunt profesioniști. De ce nu i-ai schimbat? Și dacă nu poți și nu poți, îți dai demisia.
Nu poți să stai pe un loc pe care nu-ți faci treaba și mai și iei banii, îți dai demisia și cu asta, basta, să vină unul care poate. 
Simplu, e foarte simplu. Să știți că lucrurile astea sunt foarte simple, lumea le complică și le îmbârligă, vreau să zic ei, cei în cauză, dar lumea înțelege și repet, vreau să spun să înțeleagă foarte, foarte, foarte bine: independența justiției, judecătorilor și a procurorilor este dreptul oamenilor să aibă în față un procuror independent și un judecător independent de corupție, de politic, de orice. Și profesionist, că nu poți fi independent dacă nu ești profesionist.
Deci, oamenii, societatea din Republica Moldova are acest drept la independența judecătorilor și a procurorilor. Dacă societatea nu crede în justiție, judecători și procurori, nu au încredere. 
Dacă nu au încredere, salut! Dacă nu au încredere, nici nu vor respecta și unde nu e justiție, nimic nu e. Unde nu e justiție, nimic nu e!”, a conchis ex-ministrul român.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.