Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova anunță cum poate renunța la Crimeea: 'Numai dacă Federaţia Rusă va înceta să existe'

crimeea

Crimeea va reveni sub jurisdicţia Kievului numai dacă Federaţia Rusă va înceta să existe, a declarat joi vicepreşedintele Comisiei pentru relaţii internaţionale din Consiliul Federaţiei (Senatul rus), Vladimir Djabarov, citat de agenţia de presă RIA Novosti, într-un comentariu la declaraţia făcută de noul preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, care afirmase în urmă cu o zi că peninsula Crimeea se va întoarce într-o zi la Ucraina, potrivit Agerpres.

'Peninsula Crimeea a ajuns întâmplător în componenţa Ucrainei, iar acum dreptatea a triumfat', a afirmat senatorul rus, adăugând că declaraţii precum cele ale preşedintelui ucrainean nu trebuie luate în serios. 'Niciodată aceasta nu se va întâmpla. Numai dacă Federaţia Rusă va înceta să existe', a insistat el.

Citește și: Ciudățenia din cazul de la Caracal. Ce a tranșat Gheorghe Dincă în ziua în care Alexandra a sunat la 112

Potrivit acestuia, dacă Zelenski va continuă să facă astfel de declaraţii, relaţiile dintre Moscova şi Kiev vor rămâne în impas.

'În genere, ştiu sigur că va veni o zi în care Crimeea se va întoarce cu siguranţă la Ucraina', a declarat preşedintele ucrainean într-o întâlnire pe care a avut-o miercuri cu reprezentanţi ai comunităţii tătarilor din Crimeea stabiliţi în Turcia, cu ocazia vizitei întreprinse la Ankara.

Citește și: Avertisment de ultimă oră al lui Alexandru Cumpănașu: ‘N-o să permitem asta!’

Zelenski a spus că familiile tătarilor din Crimeea dispersate se vor reuni atunci la aceeaşi masă, iar cântecul ' Ey, güzel Qirim' ('Crimeea mea frumoasă', în tătară) va răsuna ca o amintire a pătimirilor suferite de această comunitate greu încercată în istorie.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014 în urma unui referendum ale cărui rezultate nu au fost recunoscute niciodată de Kiev şi Occident în siajul mişcării de contestare care a adus forţele prooccidentale la putere în Ucraina. Majoritatea tătarilor din Crimeea a respins referendumul, plasându-se în opoziţie faţă de Moscova, care a declanşat persecuţii împotriva reprezentanţilor critici ai acestei comunităţi.

Citește și: Oreste îl desființează pe Dan Barna: Vă arată ca purtând treningul lui Codrin Ștefănescu și pantofii de lac alb ai lui Șerban Nicolae

UE şi SUA au instituit în 2014 sancţiuni, pe etape, împotriva Moscovei pentru acest rapt teritorial, iar de atunci autorităţile ruse au declarat în repetate rânduri că problema Crimeii este închisă şi că peninsula nu poate face obiect de discuţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.