Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova spune că realizarea unui hub de gaze în Turcia va necesita timp

duvarenglish.com
gaze turcia

Lucrările pentru un "hub de gaze" în Turcia sunt un proiect complex care va necesita timp pentru a fi realizat, a declarat luniDmitri Peskov, anunță dailysabah.com.

Președintele rus Vladimir Putin a propus crearea unui hub de gaze în Turcia anul trecut, în condițiile în care țările europene au trecut la reducerea drastică a importurilor de gaze rusești ca răspuns la acțiunile militare ale Moscovei în Ucraina.

"Este clar că aceasta este o sarcină destul de complicată, este un proiect destul de complex care, din păcate, nu poate fi implementat fără decalaje de timp, fără probleme tehnice sau de altă natură. Astfel de situații sunt inevitabile în legătură cu hub-ul turcesc. O vom urmări, vom continua să lucrăm cu partenerii noștri turci", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Peskov declarase pentru prima dată în februarie că ar putea exista întârzieri în ceea ce privește planul, ca urmare a cutremurelor devastatoare care au lovit luna trecută sud-estul Turciei și Siria, provocând distrugeri pe scară largă în întreaga regiune.

Putin a lansat ideea hub-ului din Turcia după ce explozii inexplicabile au avariat gazoductele Nord Stream care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică.

Turcia, stat membru NATO care a menținut relații atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, își importă în prezent tot necesarul de gaze și dispune de o infrastructură extinsă de import de gaze naturale lichefiate (GNL). Ankara consideră că poate profita de relațiile sale comerciale existente și noi pentru a deveni un hub de gaze.

Declarația vine la aproape două săptămâni după ce partidul de guvernământ al Turciei a trimis Parlamentului un proiect de lege care urmărește să stabilească o piață competitivă a gazelor naturale, în timp ce țara încearcă să devină un centru comercial de gaze care să reunească furnizori și consumatori.

Ministrul Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Dönmez, a declarat la începutul acestei luni că se apropie de finalizarea legislației pentru hub-ul despre care a spus că este planificat să fie înființat și să devină operațional în decurs de un an.

În proiectul de lege prezentat miercuri de Partidul Justiției și Dezvoltării (AK Party) se afirmă că modificările propuse ar spori accesul sigur și accesibil la energie pentru consumatorii turci prin diversificarea ofertei și intrarea unor actori suplimentari pe piață.

De asemenea, reglementările vizează construirea unei piețe de încredere pe care companiile naționale și străine să poată comercializa gaze naturale și să permită companiei energetice de stat BOTAȘ și entităților private să importe gaze naturale, se arată în textul proiectului de lege.

Proiectul de lege vizează, de asemenea, divizarea operațiunilor de furnizare a gazelor naturale și de infrastructură ale BOTAȘ pentru a încuraja concurența și comerțul liber pe piață.

Turcia pompează noile gaze descoperite

Între timp, Turcia urmează să înceapă să pompeze gazele naturale pe care le-a descoperit în Marea Neagră în rețeaua națională până la sfârșitul lunii aprilie.

Aceasta a descoperit treptat aproximativ 710 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze începând cu luna august 2020. Rezerva din zăcământul de gaze de la Sakarya este estimată la o valoare de piață de 1.000 de miliarde de dolari (18,9 trilioane de lire turcești).

În faza inițială, se preconizează că vor fi transferate aproximativ 10 milioane de metri cubi (mcm) de gaz din Marea Neagră pe zi, în timp ce infrastructura a fost creată pentru a permite ca această cifră să atingă un vârf de 40 mcm până în 2026.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.