Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mutarea-bombă a BNR îi enervează și pe liberali: 'Nu susțin intervențiile directe în piață'

Facebook
Florin Cîțu

Senatorul PNL Florin Cîțu a declarat, referitor la decizia BNR de a limita gradul de îndatorare pentru creditele de consum și ipotecare, că nu susține intervențiile directe în piață și că, prin această hotărâre, instituția distrage atenția de la faptul că economia este în criză.

"BNR ne distrage atenția de la mesajul principal pe care îl transmite de câteva luni- economia este în criză. Decizia BNR de a "limita" creditarea are efecte mici pe termen scurt și efecte zero pe termen mediu și lung pentru creditare. Nu susțin intervențiile directe în piață, nici măcar atunci când vin de la BNR. Măsură de limitare a gradului de îndatorare nu are efect pe termen mediu și lung. Atât timp cât există cerere pentru credite, clienții și băncile vor găsi o cale să ocolească această limită impusă de BNR. Mai mult, decizia BNR va stimula băncile să gasesca soluții. Putem să o vedem că pe o implicită pentru inovație în sistemul bancar. Sigur, vor apărea produse noi de creditare care ocolesc această măsură, dacă ea devine o frână pentru creditare", a afirmat Florin Cîțu, joi pe Facebook.

ISIS, teroare în Siria - Organizația teroristă a luat peste 700 de ostatici. Printre persoanele răpite se află și cetățeni europeni

Liberalul a precizat că, pe termen scurt, măsura nu are efect pentru că piața a ales să limiteze gradul de îndatorare sub 40%.

"Dar nici pe termen scurt măsura nu are un efect pentru că piața singură a ales să limiteze gradul de indaotrare sub 40%. Vezi cel mai recent raport al BNR referitor la stabilitatea financiară. Doar la creditele existențe era un grad de îndatorare mai mare, 45%. La creditele noi , gradul de îndatorare este de 30%. Va exista un impact pe termen foarte scurt pentru cei cu venituri mici. Dar aici măsura, într-un mod pervers, contrabalansează dezechilbrul creat în piață de subvenția . Cam târziu și mai eficient era eliminarea programului prima casă”, a explicat Cîțu.

Senatorul PNL a mai spus că decizia BNR de a limita creditarea are un efect de imagine, unul "cosmetic" prin care instituția condusă de Mugur Isărescu încearcă să distragă atenția de la faptul că economia este deja în criză.

"Decizia BNR are mai mult un efect cosmetic, de imagine. Dar transmite îngrijorarea BNR față de evoluțiile de pe piața creditării. Totuși, dacă BNR dorește cu adevărat să elimine din piața creditelor, atunci ar trebui să folosească dobânda de politică monetară. Rata inflației este în continuare peste țintă și BNR iar pare că bate pasul pe loc menținând dobândă de politică monetară foarte jos. Este adevărat că o criză economică va stopa creșterea galopantă a prețurilor. Ne transmite BNR că economia este deja în criză? Da!", a conchis liberalul.

Consiliul de Administrație al BNR a adoptat, miercuri, Regulamentul pentru modificarea și completarea Regulamentului BNR nr. 17/2012 privind unele condiții de creditare, cu modificările și completările ulterioare.

"Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută. Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achiziționării primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor", precizează reprezentanții BNR, într-un comunicat de presă.

Regulamentul se aplică atât instituţiilor bancare, cât şi celor nebancare (IFN). Măsuri similare de ordin prudențial au fost adoptate deja în alte țări cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia.

Noul regulament este valabil pentru creditele acordate exclusiv în scopul rambursării datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrării în vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerințe privind gradul de îndatorare.

Astfel, modificările la Regulamentul BNR nr. 17/2012 intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.