Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Năstase, reacție NEAȘTEPTATĂ după ce Toader a anunțat un audit extern la DNA: Există un precedent

Adrian Năstase

Fostul premier Adrian Năstase a reacționat, pe blogul personal, după ce ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat că va demara un audit la toate marile unităţi de parchet, DNA, DIICOT şi Parchetul General, pentru a se face verificări privind managementul instituţiilor. Adrian Năstase arată că o asemenea procedură a avut loc și în 2005, „când Monica Macovei a decapitat fostul PNA, pentru a împânzi parchetul anticorupție cu procurori-politici.”

Tudorel Toader anunţă 'APOCALIPSA' pentru corupţi: Legea care-i lasă fără averi

„Înţeleg că ministrul Tudorel Toader va organiza un audit extern referitor la activitatea parchetelor. Pentru a nu se căuta proceduri complicate, eu cred că poate fi folosit modelul 'Macovei, 2005', care este, în acelaşi timp, şi un precedent agreat de Comisia Europeană. (...) Câtă ruşine i-ar fi astăzi actualului CSM pentru avizarea în 2005 a cererilor ex-ministresei Monica Macovei de revocare din funcţie a tuturor şefilor fostului Parchet National Anticoruptie, pe baza jenantului raport al 'Freedom House'? Probabil că nu prea mare, însă suntem convinşi că, dacă momentul din 2005 s-ar repeta azi, CSM nu ar mai aviza o asemenea cerere întrucât, între timp, Consiliul a învăţat că trebuie să fie în principal un garant al independenţei Justiţiei”, a scris Năstase, pe blogul personal.

SURPRIZĂ Ministrul Justiției DEVOALEAZĂ unde ajung banii recuperați din șmecheriile corupților

El a susţinut totodată că modul în care, în anul 2005, "odată cu venirea la putere a tandemului Băsescu - Macovei, a fost epurat fostul PNA şi transformat într-un DNA cu procurori obedienţi a constituit cel mai mare atentat la independenţa Justiţiei post-decembriste". 

„Din păcate, însă, la vremea când s-a produs, evenimentul încurajat de CSM nu a emoţionat pe nimeni din societate, deşi s-a asistat la destructurarea din temelii a unui parchet anticoruptie. Azi, (...) se pot trage învăţăturile cuvenite: 1 - dacă Justiţia vrea să-şi apere independenţa, ea nu trebuie să se mai facă preş în faţa unor persoane aflate vremelnic la Putere; 2 - dacă cineva ar încerca azi un lucru similar cu actualul DNA (care încasează zeci de achitări anual, ceea ce nu era cazul la PNA) s-ar ţipa ca din gură de şarpe că se atentează la siguranţa naţională şi la independenţa Justiţiei, însă trebuie ţinut cont că, dacă actualul regim ar pierde Puterea, modul de gândire s-ar putea schimba radical”, a mai arătat fostul premier.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.