Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Natalia Morari: Puțin probabil ca PAS să fie partidul care va integra Moldova în UE

natalia morari / facebook
natalia morari

Este însă foarte puțin probabil ca PAS să fie partidul care va integra Moldova în UE, deoarece cu așa gen de atitudine de aroganță, desconsiderare a problemelor cetățenilor, comunicare deficitară, este greu de crezut că guvernarea actuală va obține suportul UE pentru reformele grele care urmează.

O spune jurnalista Natalia Morari într-o postare pe o rețea de socializare, aceasta menționează că a votat pentru PAS și a crezut că vor face schimbări majore pentru țară, însă în prezent este dezamăgită de actuala guvernare.

““Vor veni vremurile bune”, “guvernarea este responsabilă de prețuri”, “președintele este obligat să aibă grijă de viața oamenilor”, “când vom veni la guvernare nu vom da vina pe alții”, “noi vom fi responsabili pentru tot ce se întâmplă” - sunt doar câteva dintre declarațiile făcute de fruntașii PAS, când erau în opoziție, pentru a ademeni electoratul să voteze acest partid. Pe mine m-au convins atunci, ca și pe mulți dintre voi.

După ultima mea emisiune, în care am ascultat atâția oameni simpli care povesteau cât de complicată este viața lor și cum se simt ignorați de actuala guvernare, m-am gândit că poate ar trebui să existe în Codul penal infracțiunea de escrocherie electorală, o formă prin care cei care înșală în acest mod oamenii să răspundă și în fața legii, nu doar electoral.

Poate în acest fel politicienii noștri ar înceta să mintă electoratul în alegeri, am avea niște campanii electorale mai corecte și cinstite față de cetățeni, iar aceștia nu ar mai fi nevoiți să aștepte 4 ani pentru a-i pedepsi pe cei care i-au înșelat.

Cum au evoluat aceste sloganuri după un an de guvernare de la “vom aduce vremurile bune” și “noi vom fi responsabili de tot ce este în țară”, la justificări că totul se întâmplă doar din cauza războiului și a pandemiei, este absolut dezgustător și cinic.

Războiul a început la sfârșit de februarie, când prețurile deja au luat razna, contractul la gaz era deja negociat în modul dezastruos etc. Pe lângă incompetență, guvernarea dovedește și o atitudine necinstită și lașă în raport cu cetățenii. Probabil o asumare a modului prost în care sunt gestionate unele instituiții, inclusiv cele care au legătură directă cu gestionarea prețurilor, o remaniere guvernamentală, ar fi fost mai eficientă și cinstită în raport cu cetățenii.

Un efect legat contextual de război este faptul că a adus țara noastră și Ucraina mai aproape de UE; este de apreciat modul în care guvernarea s-a adaptat la acest context, dar chiar și în acest caz PR-ul a cam îngropat realismul.

S-a observat din nou o încercare de a li se ridica în mod exagerat oamenilor așteptările, o comunicare euforică, în care foarte puțin li s-a explicat oamenilor că e vorba de mulți ani care vor trece până vom adera la UE, că va fi nevoie de sprijinul lor pentru reformele grele care urmează.

Este însă foarte puțin probabil ca PAS să fie partidul care va integra Moldova în UE, deoarece cu așa gen de atitudine de aroganță, desconsiderare a problemelor cetățenilor, comunicare deficitară, este greu de crezut că guvernarea actuală va obține suportul lor pentru reformele grele care urmează", a scris Morari.

Potrivit jurnalistei, PAS comite greșeala majoră pe care au făcut-o guvernările AIE - ridică enorm așteptările oamenilor, apoi, în momentul critic, încep să se justifice și să dea vina pe alții pentru nereușite, în timp ce oamenii rămân cu problemele nerezolvate și cu o nouă dezamăgire.

"Iar dezamăgirea pe care o au acum este probabil cea mai dureroasă, pentru că nu au alternativă cu care să înlocuiască actualul partid de guvernare și sunt condamnați să trăiască în mizerie sau să plece din țară.

Cred că asta e și unul dintre motivele pentru care partidul de guvernare este desprins de realitate și este foarte departe de problemele reale ale oamenilor, dar mai sunt și altele, cum ar fi: lipsa unei concurențe politice, lipsa de atitudine critică din partea societății civile, cenzura sau autocenzura practicată de multe instituții media care evită să critice guvernarea atunci când aceasta greșește, o atitudine prea îngăduitoare din partea partenerilor externi în raport cu unele încălcări extrem de grave în ceea ce privește statul de drept, separația puterilor în stat, politizarea instituțiilor, încălcarea drepturilor omului.

La rândul lor, cetățenii tac și rabdă deocamdată, pentru că au investit enorm în actuala guvernare și nu sunt gata să se împace cu dezamăgirea uriașă care se prefigurează, poate încă speră la minuni, deși știm cu toții ce minuni ne-au adus politicienii din care am făcut icoane sau eroi", a mai scris Morari.

Totodată, Natalia Morari subliniază că PAS creează precedente extrem de periculoase pe care o viitoare guvernare le va folosi împotriva lor, dar și împotriva cetățenilor.

"Un alt lucru de menționat este însă modul în care Maia Sandu încearcă să se detașeze de actuala guvernare și eșecurile ei, ea are o agendă paralelă bazată în cea mai mare parte pe zona externă și pe lupta cu corupția.

Până acum s-a ținut cât de departe a putut de subiectele sociale grele care afectează societatea, în încercarea des a-și proteja ratingul a încercat să întărească ideea că instituția prezidențială nu are un rol activ și atribuții în chestiunile care privesc în mod direct viața cetățenilor, într-o contradicție totală cu ceea ce a declarat în campania electorală sau cu criticile pe care le aducea lui Igor Dodon pentru neimplicarea lui în problemele sociale din țară.

De fapt, Maia Sandu are un rol direct și esențial în modul în care este guvernată țara, ea este conducătorul de facto al PAS, iar cetățenii i-au dat ei și partidului său totala responsabilitate pentru modul în care este guvernată țara.

Ceea ce uită mereu politicienii când ajung la putere este că oamenii știu pentru ce i-au votat, iar dezamăgirea se instalează pe măsură ce politicienii se îndepărtează de problemele lor, își schimbă atitudinea, devin aroganți.

PAS și Maia Sandu au privilegiul că pot învăța din toate aceste experiențe, atitudini ale electoratului, astfel încât să nu repete greșelile guvernărilor precedente. Ceea ce se vede însă până acum este că ei nu doar că nu învață din aceste greșeli, dar pe unele le și perfecționează, creează precedente extrem de periculoase pe care o viitoare guvernare le va folosi împotriva lor, dar și împotriva cetățenilor.

Din păcate, ei în loc să învețe din astfel de experiențe, împreună cu armata lor de troli se iau la luptă cu cei care au diferite opinii, ca cea din acest text, cu cei care îndrăznesc să îi critice, se justifică, dau vina pe alții, le explică oamenilor cum să strângă cureaua, îi învață cum să se obișnuiască cu viața grea în vremurile bune care nu mai vin, totul în totală contradicție cu mesajul din trecut", a mai comentat jurnalista.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.