Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nava Ocean Viking a salvat 121 de migranţi în largul Libiei

Agerpres
migranti canalul manecii

Echipajul navei Ocean Viking, navă de salvare maritimă, a venit joi dimineaţă în ajutorul unei bărci pneumatice în dificultate în largul Libiei, luând la bord 121 de persoane, a anunţat pe Twitter ONG-ul SOS Mediterana, relatează AFP.

Dintre persoanele salvate, mai multe "căzuseră peste bord", conform ONG-ului. Nouăsprezece femei şi doi copii se află printre supravieţuitori, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Codrin Ștefănescu vrea susținere totală pentru Liviu Dragnea: Este foarte important pentru el să-i scrieți!

Barca lor pneumatică se afla "în apele internaţionale, la circa 30 de mile nautice (circa 56 km) în largul Al Khoms, în Libia", potrivit SOS Mediterana.

Ocean Viking a plecat din nou pe mare la jumătatea lunii ianuarie din Marsilia, în sudul Franţei, după ce a petrecut cinci luni blocat[ la cheu în Italia, unde autorităţile i-au impus lucrări la bord. Este în prezent singura navă de salvare a unui ONG în regiune.

Imediat ce a revenit pe mare, Ocean Viking a salvat 374 de migranţi care încercau să ajungă în Europa, printre care o femeie însărcinată în opt luni care a putut fi evacuată de Garda de Coastă italiană. Nava SOS Mediterana a plecat apoi din nou din portul italian Augusta marţi, a precizat ONG-ul pentru AFP.

Cei care îşi doresc o viaţă mai bună pleacă în principal din Tunisia şi Libia pentru a ajunge în Europa via Italia, ale cărei coaste sunt cele mai apropiate. În total, peste 1.200 de migranţi au murit în Mediterana în 2020, dintre care majoritatea pe această rută centrală, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Citește și: Prima reacție adversă a unei persoane vaccinate anti-Covid, în România! I-a paralizat temporar fața .

Navele ONG-urilor, precum Ocean Viking, salvează vieţi dar sunt de asemenea acuzate de ani de zile că fac jocul traficanţilor din largul Libiei, care nu mai investesc în nave capabile să ajungă pe coastele italiene, ci se mulţumesc cu bărci pneumatice. Acestea sunt supraîncărcate cu migranţi şi uneori li se ridică motorul după ce ajung la limita apelor teritoriale libiene, lăsând unui migrant un număr de telefon pentru a suna şi a cere ajutor.

UE este divizată asupra manierei în care problema trebuie gestionată după ce criza migranţilor clandestini a început în 2015, când peste un milion dintre ei au ajuns în Europa, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.