Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NEBUNIE în Republica Moldova: Socialista Zinaida Greceanîi a fost aleasă preşedinte al Parlamentului, în ciuda interdicţiei Curţii Constituţionale - VIDEO

Zinaida Greceanîi

UPDATE

Socialistul, Ion Ceban, reprezentantul PAS, Mihai Popșoi, și cel al PPDA, Alexandru Slusari, au fost aleși în funcția de „vicepreședinți” ai Parlamentrului. Candidaturile sale au fost susținute de deputații PSRM, PPDA și PAS.

O funcție de vicepreședinte a fost oferită „opoziției”, reprezentate de PDM și Partidul „ȘOR”.

Noua „conducere” a Parlamentului a votat și componența Biroului Permanent. Din acesta ar urma să facă parte 15 persoane, dintre care speakerul și patru vicepreședinți sunt delegați din oficiu. Totodată, PSRM va avea încă trei reprezentanți (Vlad Bătrîncea, Vasile Bolea, Corneliu Furculiță), PAS - doi membri (Sergiu Litvinenco și Igor Grosu), PPDA - doi membri (Liviu Vovc și Maria Ciobanu).

Alți trei membri în Biroul Permanent ar reveni PDM (2 locuri) și Partidului „ȘOR” (1 loc).

Știrea inițială

Parlamentul Republicii Moldova a desemnat-o sâmbătă ca preşedintă a legislativului pe socialista Zinaida Greceanîi, transmite Radio Chişinău.

Deputaţii au votat, după ce Curtea Constituţională decisese că actualul parlament nu mai are dreptul să legifereze sau să îşi constituie organe de conducere.

Citește și: Surprinzător! Obiectul pe care îl are Liviu Dragnea în celulă deși nu ar trebui

Greceanîi a fost singura candidată şi a beneficiat de 56 de voturi din partea Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) şi a blocului ACUM.

PSRM şi ACUM au convocat şedinţa parlamentului deşi o hotărâre a Curţii Constituţionale arăta că "în cazul apariţiei circumstanţelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ şi/sau a imposibilităţii de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfăşoare activitate legislativă şi să-şi îndeplinească atribuţiile prevăzute de art. 66 din Constituţie, precum şi să constituie organe de conducere ale Parlamentului" şi că "preşedintele ţării este obligat, neîntârziat, să sesizeze Curtea Constituţională pentru constatarea circumstanţelor de dizolvare, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate".

Citește și: Atenție! Noul consilier al lui Dăncilă propune concedieri în sectorul bugetar

Curtea a avertizat că "orice acţiune şi/sau act legislativ care are drept scop desfăşurarea activităţii Parlamentului după apariţia circumstanţelor de dizolvare obligatorie constituie o încălcare gravă a prevederilor constituţionale şi sunt nule ab initio".

Pe ordinea de zi a Parlamentului, care şi-a continuat şedinţa după votul pentru Greceanîi, mai este prevăzută şi aprobarea unui nou Guvern şi a unui pachet de legi.

Citește și: EXCLUSIV Lovitură în plin pentru Carmen Dan! ‘Cutia Pandorei’ a fost deschisă, după uciderea poliţistului din Timiş .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.