Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Necunoscutele viitorului Guvern. Cum au experimentat PSD și PNL majoritatea cu neafiliații

innovationorigins.com
sah

Membrii coaliției nu știu dacă vor continua în actuala formulă. La prima vedere, rotația guvernamentală ar trebui să se realize rapid și fără sincope, însă PSD și PNL se arată dispuse să renegocieze funcțiile în Executiv. Un vot recent din Parlament a ridicat semne de întrebare despre viitoarea formulă de la Palatul Victoria.

Tranziția spre viitorul Guvern este extrem de simplă dacă se respectă protocolul semnat de PSD și PNL: liberalii ar trebui să renunțe la premier, Fonduri Europene, Justiție și șeful Cancelariei, iar social-democrațiii cedează un vicepremier, Transporturi, Finanțe și SGG.

Dar partidele au început să-și facă alte calcule și să complice rocada.

Chiar dacă protocolul nu face referire la UDMR sau la schimbarea numărului de ministere, totuși ambele subiecte au ajuns pe masa discuțiilor.

Comasări

PSD și PNL au stabilit ca viitorul Guvern să fie mai suplu și numărul ministerelor să fie redus, la pachet cu reducerea numărului secretarilor de stat.

Cel mai probabil Ministerul Sportului (UDMR) va dispărea și domeniul va fi preluat de Gabriela Firea (PSD) la Ministerul Familiei. De asemenea, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (PNL) se va topi în Ministerul Economiei (PSD).

UDMR s-a declarat de acord să piardă un portofoliu și Guvernul ar fi format astfel din 8 ministere PSD, 8 ministere PNL și 2 ministere UDMR.

Grindeanu și Ciucă

Social-democrații au introdus în discuțiile despre rotație o idee nouă: miniștrii care au „performat” să nu fie schimbați, chiar dacă rotația prevede acest lucru.

Și lucrurile s-au complicat.

PSD a propus cu insistență să rămână cu Transporturile (Sorin Grindeanu), iar PNL să păstreze Fondurile UE (Marcel Boloș). În PSD există și un calcul suplimentar. Surse din partid spun că dacă Sorin Grindeanu rămâne în Guvern, va fi în continuare subordonat liderului PSD Marcel Ciolacu, însă dacă Grindeanu va merge lider al Camerei Deputaților, rampă de lansare în partid, s-ar putea transforma într-un concurent cât se poate de serios pentru Ciolacu la șefia PSD.

Odată deschisă discuția despre schimbarea protocolului, liberalii au început în noul context să solicite informal Dezvoltarea (UDMR), iar formațiunea maghiară a amenințat că pleacă din Guvern în acest scenariu.

Bulgărele de zăpadă care se formase în coaliție a fost oprit de greva profesorilor, negocierile fiind sistate până la revenirea profesorilor la catedre.

Dacă inițial Ciucă înclina să rămână în Guvern, ultimele informații din PNL merg spre ideea că premierul ar dori să preia șefia Senatului pentru a avea un „microfon” de la care să conteze mediatic în viitoarea luptă de imagine cu PSD.

Morala unui vot

Dacă nu se respectă protocolul și se reia de la zero împărțirea ministerelor, pentru că și această variantă a fost luat în calcul de partide, din structura politică a Guvernului ar putea lipsi UDMR.

Pe hârtie, PSD și PNL au suficiente voturi în Parlament pentru învestirea unui Guvern și pentru a-și promova legislația dorită. Perspectiva lipsei voturilor UDMR a tras însă un semnal de alarmă mai ales în zona PSD.

În timpul ședinței de vot final de miercuri, UDMR s-a abținut de la vot la unul din punctele de pe ordinea de zi. Legea organică, pentru care era nevoie de 166 de voturi, a fost adoptată la limită, cu 169 de voturi. Fără 8 voturi primite de la neafiliați, legea nu ar fi trecut.

Problema care s-a ridicat imediat în PSD este că va deveni riscant să dețină premier cu o majoritate fragilă pentru că în an electoral parlamentarii vor intra în logică de campanie și liberalii ar putea oricând să le facă „surprize” la votul din Parlament, situația în care decontul în sondaje l-ar plăti social-democrații.

Astfel că PSD ar dori să păstreze UDMR în Guvern ca măsură de siguranță în cazul în care liberalii se decid să facă opoziție în interiorul Guvernului.

Iar adoptarea legilor organice cu voturi căutate la neafiliați și independenți este un scenariu pe care viitorul premier Marcel Ciolacu vrea să-l evite cu orice preț.

Cea mai sigură cale spre menținerea coaliției în forma actuală este respectarea protocolului. Și dacă se respectă protocolul, cel mai probabil șefia Senatului o să fie preluată de Nicolae Ciucă, în timp ce șefia Camerei Deputaților va fi preluată de Sorin Grindeanu.

Posibile nume și un calendar dat peste cap

Schimbările în Guvern ar fi trebuit să se facă până pe 25 mai, numai că greva profesorilor a dat calculele peste cap și în continuare nu există o dată certă pentru rotativă.

Ciucă nu a anunțat oficial în partid ce drum politic va alege după ce nu va mai conduce Guvernul, motivând că mai are timp să se gândească, că momentan este premier și nu demisionează până când nu se termină greva din învățământ.

Cele mai mari șanse în PSD să rămână în Guvern le au Gabriela Firea (Familie), Marius Budăi (Muncă), Alexandru Rafila (Sănătate). Schimbări ar putea apărea la Agricultură, unde e vehiculat numele lui Florin Barbu în locul lui Petre Daea, precum și la Economie, unde e vehiculat Radu Ștefan Oprea în locul lui Florin Spătaru.

Pentru fondurile UE, dacă ministerul va merge la PSD, social-democrații iau în calcul să promoveze un europarlamentar, Dragoș Benea și Victor Negrescu fiind două variante de lucru.

De asemenea, Marian Neacșu ar putea fi susținut pentru funcția de vicepremier PSD sau de șef al Cancelariei premierului.

Liberalii vor numi ministru nou la Finanțe și în partid printre numele vehiculate se numără Sebastian Burduja și Alexandru Nazare.

În eventualitatea în care Transporturile trec la PNL, în partid se discută ca posibile variante Ilie Bolojan, Dan Motreanu sau Gheorghe Falcă.

Rareș Bogdan este și el o opțiune în partid pentru a intra în viitorul Guvern.

PNL ar putea opera modificări la Energie pentru că Virgil Popescu se află pe „lista neagră” a PSD și viitorul premier Marcel Ciolacu nu-l dorește pe acesta în cabinetul său.

MAE și Educația sunt portofolii unde și Klaus Iohannis are un cuvânt informal de spus și până acum nu a dat semne de nemulțumire, astfel că actualii miniștri Bogdan Aurescu și Ligia Deca ar putea continua în viitorul Guvern. Lucian Bode (Interne) are și el șanse mari să se regăsească în cabinetul Ciolacu, după ce a primit verdict că nu a plagiat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.