Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima reacție din PSD la raportul CE privind trecerea la moneda euro: Mai grav este că Bulgaria și Croația au deja un avans important față de noi

psd

România nu îndeplinește niciun criteriu pentru adoptarea monedei euro, a transmis miercuri Comisia Europeană. Europarlamentarul PSD Victor Negrescu spune că obiectivul României de a adera la zona euro a fost subminat de actuala guvernare.

Citește și: SURSE - Miza ascunsă a moțiunii de cenzură: PSD se teme de o migrație a aleșilor locali .

  • „Obiectivul României de a adera la zona euro a fost subminat de actuala guvernare. România nu mai îndeplinește niciun criteriu de convergență pentru aderarea la zona euro deși în trecut reușise să respecte cel puțin unul din cele 4 criterii economice.
  • Practic, România nu pierde doar șansa unei convergențe economice reale dar pierde șansa de a accesa miliardele de euro disponibile prin Mecanismul European de Stabilitate, inclusiv fondurile suplimentare disponibile pentru zona euro în contextul COVID-19. Mai grav este că Bulgaria și Croația au deja un avans important față de noi. Ambele state se pregătesc, conform declarațiilor Comisiei Europene, să meargă spre o nouă etapă de integrare în zona euro, ceea ce semnifică protecție față de riscurile monetare.
  • În ciuda faptului că a existat un Comitet interministerial pentru trecerea la moneda euro din care au făcut parte toate partidele partidele politice, BNR, instituțiile publice relevante și experți în materie în care am decis un plan privind aderarea României la zona euro, iată că actualul Guvern a decis să ignore din nou un lucru elementar pentru țară.
  • În urmă cu câteva luni postam o declarație mai veche a domnului Cîțu în care se declara împotriva aderării la zona euro. Atunci am atras atenția că actualul guvern nu are un astfel de obiectiv. Iată că din păcate am avut dreptate. În calitate de pro-european atrag atenția asupra faptului că actuala guvernare, prin acest tip de comportament, pune piedici proiectului european al României și împiedică țara noastră în a deveni un partener semnificativ în Uniunea Europeană”, a transmis europarlamentarul Victor Negrescu pe pagina sa de Facebook.

România nu îndeplinește în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, și anume criteriile legate de stabilitatea prețurilor, de soliditatea finanțelor publice, de cursul de schimb și de rata dobânzilor pe termen lung, arată Comisia Europeană.

Legislația din România nu este compatibilă în întregime cu tratatul, mai arată Raportul de convergență publicat de Comisie, care analizează progresele înregistrate de statele membre din afara zonei euro în direcția adoptării monedei euro - Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia.

Potrivit concluziilor raportului, Croația și Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea prețurilor. Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia și Suedia îndeplinesc criteriul referitor la finanțele publice. Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia și Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.

Niciunul dintre statele membre menționate nu îndeplinește criteriul privind cursul de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II): este nevoie de cel puțin doi ani de participare la mecanism, fără tensiuni grave, înainte de a adera la zona euro, spune comisia.

Croația și Suedia îndeplinesc toate criteriile de convergență economică, în schimb nu îndeplinesc criteriul privind cursul de schimb din motivul enunțat anterior.

Pe lângă evaluarea condițiilor formale pentru aderarea la zona euro, raportul constată că legislația națională din fiecare dintre statele membre enumerate, cu excepția Croației, nu este pe deplin compatibilă cu normele uniunii economice și monetare.

Totodată, Comisia a analizat și factorii suplimentari menționați în tratat, care ar trebui luați în considerare la evaluarea caracterului durabil al convergenței. În urma acestei analize a reieșit că statele membre din afara zonei euro sunt în genere bine integrate economic și financiar în UE. Cu toate acestea, unele dintre ele se confruntă în continuare cu vulnerabilități macroeconomice și/sau se lovesc de probleme legate de mediul lor de afaceri și de cadrul instituțional.

Impactul pandemiei provocate de coronavirus asupra rezultatelor raportului a fost limitat, întrucât majoritatea datelor istorice utilizate în raport se referă la perioada de dinainte de izbucnirea crizei, astfel cum se prevede în metodologia strict definită în tratat. Comisia a furnizat tuturor statelor membre o evaluare inițială a implicațiilor pandemiei în previziunile sale economice din primăvara anului 2020 și propunerea sa ulterioară de recomandări specifice pentru fiecare țară, ambele contribuind la elementele din acest raport care au permis conturarea unei perspective de viitor.

În decembrie 2018, la o reuniune a Comisiei Naţionale de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro, perioada 2024 - 2026 a fost aprobată ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro de către România. A fost întocmit și un Raport de fundamentare al Planului naţional de adoptare a monedei euro și Planul naţional de adoptare a monedei euro, rezultatul consultărilor cu reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, conducerea Academiei Române, consilieri din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, precum și reprezentanţi ai sindicatelor, patronatelor şi structurilor asociative.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.