Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nemții au prea mulți bani și se ceartă ce să facă cu excedentul bugetar!

economica.net
calcule finante

În timp ce România împrumută la foc automat miliarde de lei de la bănci și politicienii se ceartă că nu sunt bani la buget, în Germania guvernanții se ceartă ce să facă cu banii în plus pe care îi au.

Coaliţia guvernamentală condusă de cancelarul german Angela Merkel are neînţelegeri pe tema modului de cheltuire a excedentului bugetar record înregistrat anul trecut. Conservatorii vor reducerea taxelor aplicate firmelor, social-democraţii vor sporirea investiţiilor publice, a scris luni Reuters.

Excedentul bugetar de 13,5 miliarde de euro înregistrat în 2019 ridică rezervele financiare ale guvernului german la 48,2 miliarde de euro, din care circa două treimi au fost deja direcţionate şi circa 17,1 de euro rămân disponibili pentru noi proiecte.

Vezi si: SURSE De ce nu-l sacrifică PNL pe Ludovic Orban: planul spectaculos pregătit de liberali în Parlament .

''Ce avem acum pe agendă în Germania este că vom investi mult'', a declarat ministrul de finanţe social-democrat Olaf Scholz, care doreşte ca surplusul bugetar să fie alocat creşterii investiţiilor guvernamentale, astfel încât acestea să ajungă în anul în curs la un record de circa 43 de miliarde de euro.

Însă conservatorii cancelarului Angela Merkel consideră că excedentul bugetar ar trebui să conducă la o reducere a taxelor aplicate companiilor. ''Dată fiind situaţia economică dificilă, trebuie în sfârşit să începem să scădem taxele corporative şi de asemenea să diminuăm suprataxa de solidaritate (creată pentru susţinerea dezvoltării fostei Germanii de Est n.red) pentru toată lumea începând din 2022'', afirmă coordonatorul pentru buget al conservatorilor, Eckhardt Rehberg.

Asta în condițiile în care economia germană a pierdut anul trecut din vigoare ca efect al încetinirii economiei mondiale şi disputelor comerciale internaţionale, în timp ce Brexitul sporeşte incertitudinea pe pieţe. Oficiul federal de statistică va publica miercuri datele privind PIB-ul Germaniei, a cărui estimare arată o creştere de numai 0,6% pentru anul trecut, care ar reprezenta cea mai slabă creştere după criza datoriilor din 2013.

Guvernul de la Berlin se confruntă cu presiuni atât pe plan intern cât şi în Uniunea Europeană să acorde mai multe stimulente fiscale economiei germane, pentru a da astfel un impuls creşterii economice care s-a domolit şi pentru a susţine activitatea economică pe ansamblul zonei euro.

Sursa: Agerpres

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.