Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nestle îşi adaptează gama de produse în condiţiile în care consumatorii încep să îşi facă stocuri

nestle
"Cumpăr foarte multe produse alimentare de bază precum ulei, paste, orez...pentru că eu cred că luna viitoare vor costa de două ori mai mult", spune Seyda Bal, în vârstă de 27 de ani.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a declanşat o explozie a preţurilor la energie şi cereale, ceea ce a dus în sus preţurile la produsele alimentare ambalate. Acest lucru s-a resimţit în special în unele părţi din Asia şi Africa de Nord, unde oamenii alocă o parte mai mare din venituri pe alimente şi combustibil decât în SUA şi Europa, ceea ce i-a determinat pe unii cumpărători să îşi facă stocuri.

Această tendinţă nu a trecut neobservată la Nestle, cea mai mare companie de alimente din lume, cu un portofoliu de peste 200 de mărci, precum Cheerios, Nescafe şi Maggi.

Grupul elveţian a decis să îşi adapteze gama de produse în regiunea Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (MENA) pentru a le face "mai relevante pentru consumator" şi analizează posibilitatea de a face unele produse "mai accesibile", a declarat Karim Al Bitar, director de studii de piaţă pentru regiunea MENA la Nestle.

Aceasta ar putea include modificarea mărimii de ambalaj şi trecerea la ingrediente mai ieftine.

"Nestle a descoperit că se fac stocuri de bulion, şi într-o oarecare măsură pentru supe, sigur la cafea", a spus Karim Al Bitar. Acesta a adăugat că produsele marca Maggi şi cafeaua Nescafe se numără printre cele mai populare produse pentru constituirea de stocuri.

Nestle lucrează cu partenerii locali pentru a depăşi provocările de aprovizionare şi până acum a reuşit să menţină produsele pe rafturi, a informat grupul elveţian.

Regiunea Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (MENA) contribuie cu 4% sau 3,7 miliarde de franci (3,9 miliarde de dolari) la vânzările anuale realizate de Nestle. Regiunea care include şi Asia Centrală este responsabilă pentru aproximativ 9% sau 8 miliarde de franci din vânzările grupului.

Cumpărătorii alocă mai puţin pentru produse non-esenţiale precum electronice, haine şi articole pentru casă, în timp ce cererea pentru alimente ambalate şi produse de îngrijire personală a crescut, a precizat Hani Weiss, director general la Majid Al Futtaim Retail, care operează peste 450 de magazine Carrefour din 16 ţări din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia.

"Ce ne spune asta despre îngrijorările oamenilor? Că ei se tem că vor exista rafturi goale", a spus Weiss, adăugând că retailerul vede o inflaţie medie de aproximativ 9,5%, şi o presiune deosebită în ţări precum Egipt, Kenya şi Georgia.

"Am cumpărat 10 saci de făină şi o cantitate similară de zahăr. Sunt zvonuri că va exista o criză de zahăr şi vreau să am o rezervă", spune Eldar, un antreprenor în vârstă de 28 de ani din Alma Ata, Kazahstan.

Inflaţia creşte în ritm mai rapid în multe ţări din Asia Centrală şi Nordul Africii decât în America de Nord şi Europa, unde preţurile de consum în zona euro au înregistrat un salt de 8,9% în luna iulie. De exemplu, în Turcia inflaţia anuală a ajuns la 80% în luna august, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani. În multe cazuri, deprecierea monedelor locale majorează costurile cu importurile.

"În Turcia, consumatorii se adaptează la realitatea unei inflaţii extrem de ridicate. În pofida preţurilor mari, vedem cum cerea consumatorilor şi volumele de piaţă rezistă, unul din motive fiind şi umplerea cămărilor", declara în luna iulie directorul general de la Unilever, Alan Jope.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.