DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Niciun caz de TBC nu a fost identificat, radiologic, în judeţul Harghita, în cadrul caravanei mobile de depistare precoce a tuberculozei

tuberculoza

Niciun caz de TBC nu a fost identificat, radiologic, în judeţul Harghita, în cadrul caravanei mobile de depistare precoce a tuberculozei, derulată de Institutul "Marius Nasta" din Bucureşti la sfârşitul anului trecut, dar se efectuează analize suplimentare în cazul a 47 de persoane.

Directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr Tar Gyongyi, a declarat, luni, după şedinţa Colegiului Prefectural Harghita, că participarea la această campanie a fost numeroasă, un număr de 1.222 de persoane fiind verificate radiologic. În cazul a 47 de persoane s-a considerat necesar efectuarea examenului de spută, urmând ca această analiză să fie finalizată în câteva zile, potrivit Agerpres.

"Am reuşit să vedem, practic, să verificăm radiologic şi biologic 1.222 de persoane, ceea ce e foarte bine. (...) Aşteptăm încă rezultatele culturilor din sputa recoltată. Au fost 47 de cazuri în care, totuşi, în baza imaginii radiologice, s-a considerat necesar să vedem o clarificare sau un diagnostic mai exact prin examenul sputei. Acelea sunt încă în curs, având în vedere procedura medicală, metoda de cultură care durează peste şase săptămâni (...) Practic, niciun caz n-a fost (de TBC - n.red), deci pe bază de imagine radiologică, numai, totuşi, am rezerva celor 47 de persoane la care s-a recoltat sputa, acolo mai trebuie să aşteptăm cam o săptămână să avem rezultatele", a declarat şefa DSP Harghita.

Ea a precizat că judeţul se află, de mulţi ani, pe cel mai favorabil loc din ţară cu privire la prevalenţa cazurilor de tuberculoză, iar acest proiect a fost important şi pentru ca autorităţile să verifice dacă aceste cifre sunt unele reale.

"Deci, a fost un motiv să verificăm încă o dată cifrele noastre, tocmai în cadrul categoriilor celor mai defavorizate şi tocmai la locul cel mai potrivit, adică în comunităţi rurale, unde nu ajunge, eventual, medicul specialist, nu ajunge nici pacientul la spital, unde funcţionează aceste cabinete de specialitate de TBC. Deci, am avut oportunitatea să verificăm dacă, într-adevăr, e poziţia noastră atât de bună sau sunt şi cazuri ascunse. Din fericire, rezultatele de până acum arată că cifrele de până acum au fost corecte", a arătat dr Tar.

Aceasta a mai spus că, pe baza examenului radiologic, există suspiciunea că unele persoane suferă de alte boli pulmonare, urmând să fie investigate suplimentar.

"Pe baza examenului radiologic s-au depistat alte boli, ceea ce a fost o utilitate în plus a acestui proiect de screening, dar nu TBC (...) Boli pulmonare, bineînţeles, că s-a făcut radiografie pulmonară (...) Deci, acum au intrat aceste imagini radiologice, că ele sunt, deocamdată, doar nişte imagini radiologice caracteristice pentru acele boli, dar intră într-o procedură de investigare, adică screeningul nu este echivalent cu diagnosticul. Acum urmează diagnosticul, deci suspiciuni, hai să zicem aşa, suspiciuni de boli, printre care chiar şi cancer, boli cronice respiratorii care se datorează parţial fumatului sau condiţiilor de muncă în care acest oameni au lucrat. Şi aceşti oameni mai departe sunt gratuit preluaţi de sistem şi investigaţi", a mai precizat şefa DSP Harghita.

Dr Tar a apreciat faptul că judeţul Harghita a fost inclus în proiectul Institutului "Marius Nasta" de depistare precoce a tuberculozei, punctând faptul că programele naţionale de screening în astfel de boli grave "trebuie să continue şi să ia un avânt".

Şefa DSP Harghita a subliniat că acest proiect este şi un exemplu, existând intenţia ca astfel de activităţi de screening să se deruleze şi la nivel local.

"Nu pot să nu amintesc că ne-a dat şi un exemplu. Şi noi vom încerca să organizăm local, pentru că strategia de sănătate (...) nu e suficient să fie una naţională, trebuie să avem şi noi aici, local, o strategie pentru depistarea acestor boli, pentru că am văzut, ne-a arătat şi a convins pe toată lumea, chiar şi pe cei din afara sistemului sanitar, că are rost, că oamenii se prezintă, adică au avut interesul, au stat la coadă în faţa acestor au autospeciale, chiar au fost unii, din păcate, care n-au ajuns la rând", a spus dr Tar.

Ea a ţinut să puncteze faptul că s-a reuşit mobilizarea unui număr mare de persoane care să fie investigate, datorită implicării atât a echipei de proiect, a angajaţilor DSP şi a asistenţilor comunitari, cât şi a medicilor de familiei, Instituţiei Prefectului şi autorităţilor locale.

Programul de screening privind depistarea tuberculozei s-a desfăşurat în perioada 14 noiembrie-16 decembrie 2022, în comunele Atid, Cârţa, Ciucsângeorgiu, Corund, Dârjiu, Ditrău, Gălăuţaş, Sărmaş, Tulgheş, Ulieş, Sândominic, Porumbeni, localităţi preselectate în urma incidenţei mai mare a TBC, de-a lungul timpului, şi a gradului de vulnerabilitate a populaţiei.

Caravana medicală mobilă a fost dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid - cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei - precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare.

Acest program de screening face parte dintr-un proiect naţional, cel mai mare de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani, care este finanţat din fonduri europene şi este implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.