Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicu Popescu: Până la sfârșitul lunii martie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va finaliza procesul de armonizare a legislației cu UE

Ministerul de Externe si al Integrării Europene al Republicii Moldova
Nicu Popescu

Reforma justiției, lupta cu corupția și crima organizată, dezoligarhizarea clasei politice, sistemul de plată unic – SEPA, sunt prioritățile R. Moldova a declarat vicepremierul Nicu Popescu în cadrul audierilor în Comisia de politică externă și integrare europeană a Parlamentului. Răspunzând la întrebările deputaților despre evoluția implementării Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, oficialul a recunoscut că procesul de armonizare a legislației stagnează pe mai multe domenii din cauza lipsei de specialiști în politicile de integrare europeană în cadrul unor ministere, transmite Radio Chișinău.

Până la sfârșitul lunii martie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va finaliza procesul de armonizare a legislației cu privire la Acordul de Asociere la UE, a spus ministrul de Externe, Nicu Popescu, în cadrul audierilor în Comisia parlamentară de politică externă și integrare europeană:

„Obiectivul nostru este până la 31 martie să finalizăm toate măsurile adoptate în acest plan adoptat de către Comisia Națională pentru Integrare Europeană. Procesul de reformă a Justiției, una dintre recomandările ține de necesitatea de a dezoligarhiza sistemul nostru de guvernare, economia noastră. Și în aceste zile și săptămâni se lucrează asupra unei legi privind dezoligarhizarea, care desigur va fi consultată și cu partenerii externi pentru a accelera acest proces de dezoligarhizare”, a spus Popescu.

Prezent la audieri, secretarul general de stat al Guvernului, Igor Talmazan, a spus că angajamentele din Acordul de Asociere vor fi implementate prin Programul Național de implementare a acestui acord:

„Din numărul total de 705 acte stabilite pentru implementare prin Acord, 377 de acte au fost transpuse în totalitate, 158 de acte au fost transpuse parțial, iar 144 de acte nu au fost transpuse. Totodată, 17 acte au fost identificate ca neaplicabile pentru Rep. Moldova, iar 9 acte au fost identificate încetate. Astfel, în continuare rămân a fi netranspuse 144 de acte ale Uniunii Europene care, potrivit calendarului de apropiere stabilit prin Acordul de Asociere, 133 de acte urmau să fie implementate până la sfârșitul anului 2022, iar  11 acte au termen de implementare 2023 și mai mare”, a declarat Talmazan.

Securitatea rutieră, securitatea cibernetică, domeniul aviației necesită consultanță externă și expertiză suplimentară a subliniat ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost ratificat de către Legislativul de la Chișinău la 2 iulie 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.