Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi propuneri privind planul de relansare economică vor fi analizate de liderii statelor UE

uniunea-europeana

Noi propuneri privind planul de relansare a economiei Uniunii Europene au fost prezentate sâmbătă, în a doua zi a summitului european de la Bruxelles, în încercarea de a convinge grupul ţărilor ''frugale'' (Austria, Olanda, Suedia, Danemarca) să avanseze către un acord între Cei 27, informează AFP, Reuters şi dpa.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus sâmbătă ca valoarea pachetului general, de 750 de miliarde de euro, să rămână neschimbată, dar valoarea împrumuturilor să crească de la 250 la 300 de miliarde de euro, iar cea a granturilor să scadă de la 500 la 450 de miliarde de euro, conform agerpres.ro.

Citește și: Profeție devastatoare a unui doctor: Dacă nu se termină cu teoriile conspiraționiste, vom avea același scenariu ca în Italia

În prezent are loc şedinţa plenară pentru a vedea dacă este posibil un compromis între ţările membre.

Principalele puncte de divergenţă sunt, până în prezent, repartizarea granturilor şi a împrumuturilor şi condiţiile de acordare a fondurilor respective.

La sosirea la sediul Consiliului, sâmbătă dimineaţă, premierul olandez Mark Rutte a afirmat că nu va accepta un compromis cu orice costuri, chiar dacă ţara sa pare tot mai izolată.

Citește și: Medicul Monica Pop a explodat în privința Legii carantinării: ‘Internarea obligatorie e o jignire pentru români. Nimeni nu are curajul să explice de ce doar noi de pe tot Pământul!’

''Fac asta pentru întreaga Europă, pentru că este şi în interesul Spaniei şi al Italiei ca ele să iasă puternice din această criză'', a spus Rutte, referindu-se la cele mai afectate două ţări membre de pandemia de COVID-19.

Mulţi dintre liderii celor 27 de state membre - purtând măşti la prima lor reuniune faţă-în-faţă începând din februarie - au prezentat propriile cereri legate de diversele priorităţi economice şi regionale.

Poziţia olandeză evidenţiază însă divizările profunde existe în interiorul blocului comunitar, în contextul în care Comisia Europeană încearcă să obţină un mandat pentru a lua cu împrumut miliarde de euro de pe pieţele de capital. Mai multe state conservatoare din punct de vedere fiscal, în frunte cu Olanda, sunt ferme în a susţine că orice nouă datorie trebuie să fie strict monitorizată.

Citește și: Alertă la TAROM! Un angajat, confirmat cu coronavirus! S-a infectat pe litoralul românesc

De partea sa, premierul ungar Viktor Orban a ameninţat că se va opune întregului plan în cazul includerii unui mecanism care ar bloca acordarea fondurilor pentru ţările membre care nu respectă standardele democratice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.