Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul parteneriat SUA-România pentru independență energetică și dezvoltare nepoluantă

Într-un moment în care independența energetică a României e amenințată mai mult ca niciodată de riscul dependenței de gazele rusești și în contextul crizei climatice globale tot mai accentuate, președinții Joe Biden și Klaus Iohannis lansează azi proiectul construirii unei centrale nucleare în țara noastră, pentru producerea de energie electrică nepoluantă. Parteneriatul româno-american dintre companiile Nuclearelectrica și NuScale Power vizează crearea unei centrale cu 12 reactoare nucleare modulare, de mici dimensiuni, bazate pe cea mai nouă tehnologie nucleară civilă.

Potrivit comunicatului Casei Albe, implementarea noii tehnologii va determina crearea, în primă fază, a 6000 de locuri de muncă în SUA și România, existând potențialul de a se ajunge la 30000 de noi locuri de muncă. Investiția face parte dintr-o serie de inițiative lansate azi de președintele Biden pentru un sector energetic decarbonizat. ”Abordarea crizei climatice nu este doar un imperativ, ci una dintre cele mai mari oportunități economice ale timpului nostru”, transmite administrația americană.

Agenția Internațională pentru Energie estimează că tranziția la o economie nepoluantă ar putea genera 30 de milioane de locuri de muncă în întreaga lume, până în 2030, în sectorul energetic, cel al construcțiilor și industria auto, dintre care 65% se estimează că vor fi locuri de muncă cu înaltă calificare.

Între măsurile anunțate azi de președintele Joe Biden se află, de asemenea, Planul de acțiune pentru reducerea emisiilor de metan – cu accent pe industria petrolului și gazelor, care este responsabilă pentru 30% din aceste emisii, Planul de conservare a pădurilor lumii, precum și măsuri de sprijin pentru infrastructuri neutre climatic și pentru dezvoltarea noilor tehnologii și a inovației în domeniul agricol.

Parteneriatele lansate de SUA, în marja și în spiritul Conferinţei ONU de la Glasgow privind schimbările climatice, acoperă întreaga hartă a lumii, din Emiratele Arabe Unite și Africa de Sud, până în România și în alte state europene.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.