Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NUCLEARA pentru Gabriel Oprea. Adevărata ÎNFRÂNGERE pentru generalul cu patru stele / OPINIE

placedelours.superforum.fr
armata de carton

Gabriel Oprea aparține acelui gen de responsabili politici pe care funcția i-a creat. În anii în care a făcut politică, a avut timp să-și făurească o imagine de „conducător” astfel încât să ajungă, fără îndoială, a crede el însuși în acest portret.

Cum a ajuns Gabriel Oprea general cu patru stele? Dacă ținem cont de controversele apărute în spațiul public, Gabriel Oprea convinsese până în 2001 că este de încredere și loial. În acest sens stau mărturie declarațiile lui Miron Cozma potrivit cărora, în perioada 1993-2001, era subalternul lui și „îi căra geamantanul”, după ce îl pusese vicepreședinte la formația Jiul Petroșani, echipă de fotbal finanțată generos de sindicatele din Valea Jiului. Era clar pentru toată lumea că Gabriel Oprea este omul care dă dovadă de un spirit de obediență prusac: imediat ce i se ordona ceva, Gabriel Oprea se și executa.

Dosar PENAL după o plângere împotriva unui consilier al lui Iohannis. REACŢIA acestuia

Că Gabriel Oprea a fost ales pentru aptitudinile sale „medii” este posibil. Mentorii săi trebuie să se fi gândit că Oprea nu va face umbră nimănui, ci va fi omul din umbră pentru orice.

Dacă dorim să înțelegem politica pe care avea să o urmeze mai apoi Gabriel Oprea, trebuie să privim atent la anii 2001, perioadă în timpul căreia a putut să măsoare posibilitățile de ascensiune pe care le putea oferi o funcție. Începând cu această perioadă putem să punem la îndoială „legendara” onestitate a lui Gabriel Oprea și pretinsul său simț etatist.

Dacă până în 2001 era necunoscut marelui public, iar funcțiile pe care le ocupase anterior nu erau unele cu expunere, începând din acest an Gabriel Oprea era programat să intre în politică și trebuia să se facă cunoscut.

Astfel, brusc, în 2001, Gabriel Oprea apare cu gradul de general, după ce în 2000 susţinuse teza de doctorat la Facultatea de Drept din Bucureşti, iar în 1997 absolvise Colegiul Naţional de Apărare. Cum a primit Oprea gradul de general maior de Justiţie militară, nu este foarte clar.

Alertă METEO: România, sub COD GALBEN de ninsori şi vânt

Cu privire la acuzaţiile că avansarea la gradul de general de brigadă s-a făcut fără a mai trece prin Colegiul MApN şi fără a se respecta vechimea în gradul de colonel, Gabriel Oprea, avut două explicaţii nereușite, într-un interviu acordat Evenimentului Zilei din 13 februarie 200: „Dacă te baţi, sunt şi excepţii!” şi „Am căutat să am cât de cât acoperire!”. Așadar, regulile în opinia acestuia erau făcute pentru a fi încălcate de...excepții.

De acum, treptele carierei sunt din ce în ce mai uşor de urcat. Rând pe rând, conform CV-ului, ocupă următoarele funcții: general activ de justiţie militară (2001-2003), secretar de stat, director la Rezervele Statului (2001-2002), prefect de Bucureşti (2002-2003), se înscrie apoi în PSD şi este numit ministru delegat pentru administraţie publică în MAI (2003-2004), deputat (2004-2008), ministru de Interne (2008-2009).

Oprea, care prinsese gust pentru plăcerile vieții politice, era hotărât să profite și mai mult. Dacă este posibil să fi ajuns la putere fără sentimente speciale, acum intenționa să se agațe de ea cu toate mijloacele pe care i le putea oferi noul statut.

'COMOARA' din subsolul Catedralei Mântuirii Neamului

Alege să se retragă din PSD în 2009, iar în anul următor înfiinţează UNPR şi devine ministru al Apărării (2009-2012), ministru al Afacerilor Interne (2014-2015) şi vicepremier din 2012 -2015.

Momentul de ”maxim” al carierei politice a lui Gabriel Oprea a fost scurta perioadă în care a asigurat funcția de premier interimar, în vara lui 2015, când Ponta a plecat în Turcia pentru a se trata.

V-ați fi gândit acum un an, când Gabriel Oprea era ministru de Interne și vicepremier, profesor universitar doctor, premier interimar și la un pas de a fi premier, că după un an nu va mai fi nimic din toate acestea? Eu nu m‑aș fi gândit că tot ce reprezenta el atunci nu va mai exista.

Și, cu toate acestea, deși cariera sa politică și profesională a intrat pe o pantă descendentă, adevărata înfrângere pentru Gabriel Oprea o va reprezenta nu numai pierderea stelelor, dar și gradelor până la cel de maior, cel pe care-l avea când a devenit doctor, titlu academic care a contat în avansările ulterioare. Această distincție militară foarte înaltă a fost obținută cu sprijin politic și denotă pentru generalul Oprea orgoliul cazon, presupunând că ar avea acest orgoliu.

În ziua de 20 august 2015, ziua în care polițistul Gigină a murit, planetele i-au jucat o festă și generalului cu patru stele Gabriel Oprea, iar „când Mercur intră în retrograd, pică toate stelele”. Oprea ajunsese să creadă că este etern, intangibil și își poate permite orice. Din tot ce făcea, din felul în care făcea generalul Oprea era pătruns de propria putere, iar prăbușirea de acum pare ireală. Să vedem, totuși, cum se va termina povestea lui Gabriel Oprea. Săptămâna aceasta, Ministerul Apărării Naționale a instituit o comisie de anchetă prin care urmează să verifice modul în care fostul ministrul al Apărării a fost obținut gradul de general cu patru stele.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.