Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numărătoarea inversă a început: peste o săptămână, se dă drumul la Start-up Nation 2018

Ministerul pentru IMM
Radu Oprea

Specialiştii din Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat au plecat urechea la criticile aduse primei ediţii a programului Start-Up Nation, au luat notiţe şi au venit cu o serie de modificări, incluse în „Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea ordonanței de urgență nr. 10/2017”, adoptată pe 7 ianuarie de Executiv. Programul, care oferă până la 200.000 de lei pentru antreprenorii aflaţi la prima afacere (cu un avans de 30%), beneficiază de o platformă online de înscriere, astfel încât nu mai e nevoie de deplasări la ghişee. De fapt, nu numai înscrierea în program, ci şi solicitarea acordului de principiu pentru finanţare sau detalierea planului de afaceri se poate face acum de acasă.

”Răspundem, prin această ediție, unor necesități economice reale, avantajând regiunile și domeniile care au nevoie de cea mai mare susținere din partea statului. Forma finală a schemei de minimis este publicată pe site-ul ministerului și testăm platforma online de înscriere în program, astfel încât în a doua decadă a lunii să deschidem aplicația”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat Ștefan Radu Oprea.

Ce modificări aduce, deci, ediţia 2018?

A fost scoasă regula cea mai contestată a ediţiei 2017, aceea cu primul venit, primul servit, regulă justificată de Ştefan Radu Oprea ca fiind necesară pentru a creşte miza jocului, a trezi emulaţia antreprenorială, ”să aducă numarul maxim de întreprinzatori în program şi asta s-a întâmplat”,în cuvintele munistrului.

În schimb, în pofida contestărilor venite dinspre Cluj, Bucureşti şi Ilfov, a fost menţinută favorizarea regiunilor mai puţin dezvoltate antreprenorial, cu mai puţin de 4 IMM-uri la 100 de locuitori. Acestea pleacă în cursă cu un avans de 15 puncte: „Este corect să oferim o şansă şi întreprinzătorilor din zonele mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic, iar Start-Up Nation înseamnă şi să te duci în zone în care oamenii nu au spirit antreprenorial şi tu să le trezeşti această dorinţă”, îşi apără ministrul Ştefan Radu Oprea măsura.

Start-Up Nation 2018 are acum reguli clare şi transparente, punctajul planului de afaceri calculându-se online, pe aplicaţia ministerului şi urmând o grilă de evaluare precisă - care şi ea a suferit modificări în raport cu anul trecut. Anul acesta, nu doar producţia şi serviciile beneficiază de punctajul maxim (30 de puncte), ci şi  industria creativă, în care este inclus şi IT-ul. Pragul de eligibilitate este de 50 de puncte, dintr-un total de 100 de puncte.

În plus, tinerii antreprenori pot să răsufle uşuraţi, noua versiune a  programului o să le dea mai puţine bătăi birocratice de cap: nu mai sunt necesare trei oferte pentru achiziţii, ci una singură, iar laborioasele proiecţii financiare au fost scoase.

Antreprenorii debutanţi trebuie, aşadar, să-şi înceapă încălzirea pe pistă şi să pregătească documentaţia: curând, aplicația pentru Start-Up Nation 2018 va fi deschisă (pentru 30 de zile lucrătoare) şi pune la bătaie un buget consistent, pentru 10.000 de proiecte. Semnele sunt bune: în 2017 s-au semnat 8.444 contracte, s-au înregistrat 8100 contracte active şi peste 21.000 de locuri de muncă au fost înființate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.