Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă dezvăluire despre tranzacțiile Rompetrol

Astăzi fac o nouă dezvăluire despre cazul Rompetrol. Nu doar că nu și-a recuperat datoria de 600 milioane de dolari către bugetul de stat, dar România a încasat incredibila sumă de ZERO lei din impozitul pe câștigurile de capital la vânzarea Rompetrol către kazahi. Cum a fost posibil? Pe scurt: rafinăria Petromidia a fost privatizată în anul 2003, în timpul guvernării Năstase, și vândută către compania kazahă, în anul 2007 în timpul guvernării Tăriceanu. Deși acționar de forță, statul român prin reprezentanții săi din acele vremuri nu au impus recuperarea datoriei prin deducerea din prețul încasat efectiv la vânzare. În anul 2009, Ministerul Finanțelor a răscumpărat o parte din obligaţiuni. Un an mai târziu, KazMunaiGaz și-a majorat capitalul şi a schimbat obligaţiunile în acţiuni, statul român devenind acționar minoritar.

Am căutat să văd care este impozitul încasat de statul român pe câștigul de capital la vânzarea Petromidia către KazMunaiGaz? Zero. De ce? Nu a fost vândut un activ românesc (rafinăria), ci acțiunile unei companii olandeze (The Rompetrol Group NV) care deținea acțiunile Rompetrol SA (proprietarul rafinăriei Petromidia). Vânzătorul nu a fost, așadar, un cetățean român, ci o companie din off-shore-ul Antilelor Olandeze prin care erau deținute acțiunile companiei olandeze TRG NV. Vânzarea nu a fost deci supusă legislației românești. Imoralitatea acestei tranzacții este evidentă. Cresterea în valoare, care a condus la căștigul de capital la vânzare, s-a realizat în România, iar activul românesc a fost transferat în patrimoniul unei companii off-shore.

Nu este singurul caz astfel derulat. La vânzarea recentă de acțiuni către Unicredit, statul român a încasat tot ZERO lei din impozitul pe câștigurile de capital. În acest caz, vânzarea a fost făcută de către Țiriac Holdings Ltd Cipru. Conform Convenției privind evitarea dublei impuneri dintre Romania și Cipru, câștigurile de capital obținute de un rezident dintr-un stat semnatar al acestei Convenții prin vânzarea participațiilor la o companie dintr-un alt stat semnatar/contractant, impozitele sunt impuse doar în primul stat (Cipru în cazul nostru), iar în Cipru câștigurile de capital sunt scutite de impozit.

De aceea, este utilă schimbarea legislației pentru a nu mai permite așa ceva.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.