Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O expoziţie despre viaţa şi opera compozitorului polonez Fryderyk Chopin va putea fi văzută pe gardul Palatului Suţu

bucharestplaces.ro
Muzeul Bucuresti - Palatul Sutu

Versiunea în limba română a expoziţiei Institutului "Fryderyk Chopin" despre viaţa şi opera compozitorului poate fi văzută în prezent pe gardul Palatului Suţu.

Fryderyk Chopin, născut pe 1 martie 1810 (sau 22 februarie 1810), este considerat unul dintre cei mai mari pianişti şi compozitori ai epocii romantice. Un element caracteristic al operelor lui Chopin îl reprezintă exprimarea aprofundată şi inspiraţia din modelele stilistice ale muzicii populare poloneze. Talentul său a fost descoperit când avea doar câţiva ani - menţiunile despre copilul genial au încântat rapid aristocraţia din Varşovia, potrivit news.ro.

Citește și: Fostul președinte al Curții Constituționale a EXPLICAT ce urmează după vot: când vom avea Guvern

Pe 5 noiembrie 1830, Chopin a părăsit Polonia pentru totdeauna. După ce a rătăcit îndelung, a plecat, în cele din urmă, la Paris. Pe drum, Chopin a scris un jurnal în care şi-a dezvăluit starea sufletească din timpul şederii la Stuttgart, unde a fost copleşit de disperare din cauza înfrângerii răscoalei din noiembrie. Conform tradiţiei, atunci au fost create primele schiţe pentru Studiul „Revoluţionar”. Piesele din această perioadă sunt pline de dramatism care, încetul cu încetul, a început să domine opera compozitorului.

În ciuda faptului că a trăit în străinătate, Chopin a rămas tot timpul cu inima şi mintea în Polonia. A început să trăiască viaţa emigranţilor polonezi, menţinând relaţii strânse cu principalii intelectuali polonezi (Adam Mickiewicz, Julian Ursyn Niemcewicz, Ciprian Kamil Norwid).

Aflat în pragul morţii, Chopin a cerut ca, după ce va muri, trupul să-i fie deschis, iar inima, trimisă la Varşovia. Borcanul cu inima compozitorului afundată în alcool a fost transportat clandestin în Polonia, în ianuarie 1850, de către sora sa mai mare, Ludwika Jędrzejewiczowa. La Varşovia, aceasta a păstrat-o în apartamentul său o vreme, iar ulterior a încredinţat-o preoţilor misionari ai Bisericii Sfintei Cruci, care era, de altfel, biserica parohială a familiei Chopin. Placa comemorativă poartă inscripţia lui Fryderyk Chopin, compatrioţi. Deasupra, se află citatul din Evanghelia după Matei: Acolo unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.