Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O femeie lider își rezolvă problemele sale. Mai multe femei lider rezolvă problemele societății

flags3

Voi pleda pentru creșterea reprezentării femeilor în politică la nivel mondial alături de peste 100 de femei din Parlamentele a 45 de țări de pe toate continentele.

Agenda conferinței este încărcată și tratează probleme de actualitate. Vom discuta despre problemele cu care se confruntă femeile  – de la egalitatea de gen până la impactul și rolul femeilor în obținerea păcii și a securității.

Pe 3 iulie vom dezbate noile Obiective de Dezvoltare ale Mileniului, întrucât reprezentarea politică a femeilor este solicitată mai intens la nivel mondial. La întâlniri vor participa Paul Kagame, președintele Rwandei, Erna Solberg, prim-ministrul Norvegiei și Nkosazana Dlamini-Zuma, președinta Comisiei Uniunii Africane.

Pe 4 iulie voi participa la festivitățile oficiale organizate de Ziua Eliberării, care marchează 20 de ani de la sfârșitul genocidului din anul 1994 și începutul procesului de reconciliere și reconstruire a țării.

De asemenea, voi avea prilejul să mă întâlnesc cu românii din Rwanda.

flags3

Rwanda are un avantaj însemnat: femeile lider

Astăzi, Rwanda are cea mai mare pondere a femeilor în Parlament din lume – aproape 64%. Egalitatea de gen este consacrată prin Constituție, care prevede o reprezentare de cel puțin 30% a femeilor în structurile de decizie publică.

Femeile au forța de a aduce schimbarea Rwandei. Provocarea majoră pentru anul 2020 este combaterea sărăciei, cu care se confruntă aproape 45% din populație. Scopul este de a transforma o economie dependentă în proporție de 90% de agricultura de subzistență într-una modernă, favorabilă investitorilor și creatoare de locuri de muncă.

Rwanda a ales să valorifice potențialul femeilor

Promovarea femeilor este realizată de la cel mai înalt nivel. Ministerul pentru gen și familie a aplicat recent un program de mentorat pentru dezvoltare profesională și orientare în carieră, pentru a sprijini tinerele fete să devină femei realizate. Programul de mentorat oferă sprijin, îndrumare și asistență tinerelor.

Femeile care investesc în IMM-uri pot obține fonduri direct de la banca special creată pentru femeile antreprenor. De asemenea, pot apela la Fondul de garantare pentru femei atât cele care deja au experiență în mediul privat, cât și cele  care fac primii pași în domeniul afacerilor. Aceste măsuri le-a permis femeilor să își câștige treptat independența economică.

Nu este de mirare deci că Rwanda este pe locul 32 în lume la ușurința de a face afaceri, conform Raportului Doing Business 2014. România se situează abia pe locul 73. În Rwanda este foarte simplu să lansezi o afacere: țara se situează pe locul 9 în lume la ușurința cu care se deschide o afacere, față de locul 60 ocupat de România.

Politica românească duce lipsă de prezența valorilor feminine – responsabilitatea,  grija față de ceilalți, eficiența. Cu o pondere de numai 11,7% femei în Parlament, ne situăm pe locul 105 în lume. Slaba reprezentare a femeilor se traduce în lipsa de abordare a problemelor specifice femeilor şi familiilor și a politicilor active pentru îngrijirea copiilor.

Femeile au putere ca mame, ca educatoare ale cetățenilor de mâine. În mâinile lor stă viitorul unei generații, viitorul unei țări.

Femeile reprezintă piatra de temelie în formarea unei generații competitive. Prin munca lor, țin în spate, fără ifose și fumuri, un popor. Trebuie să încurajăm femeile și să le dăm încredere în ele însele, să le îndemnăm să se implice, să le facem să conștientizeze că sunt cu adevărat valoroase.

În România sau Rwanda, un lucru este cert: femeile reprezintă o piață emergentă cu un potențial ridicat de competenţă, ambiţie, ingeniozitate. Avem nevoie să vorbim mai mult despre valorile feminine: colaborare, înțelegere, armonie – atât de necesare în România de astăzi.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.