Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O lună fără soare în România. Cum poate fi prevenită depresia de sezon

depresie

În multe zone din ţară, inclusiv în Bucureşti, soarele nu s-a mai văzut din cauza norilor de o lună. Psihologii avertizează asupra instalării depresiei sezoniere şi mai ales a agravării depresiilor  deja existente.

Depresia sezonieră apare toamna, când se micşorează ziua, şi ţine până în lunile aprilie-mai. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care incidenţa sinuciderilor este mai mare primăvara şi toamna, chiar dacă numărul sinuciderilor creşte şi în preajma Sărbătorilor, fie că este vorba despre Crăciun, Revelion sau Paşti.

Lumina naturală este foarte importantă, pentru că în prezenţa ei se secretă melatonina, care are legătură nu numai cu starea noastră emoţională, ci şi cu calitatea somnului. În această perioadă înnorată prelungită, lumea este mai taciturnă, mai irascibilă, fără chef, se trezeşte foarte greu dimineaţa. În aceste condiţii, se pot accentua stările de depresie, a precizat pentru „Adevărul“ Bogdana Bursuc, psiholog clinician şi psihoterapeut în cadrul Mind Institute.

Pentru a preveni instalarea depresiei sezoniere este necesar să încercăm să ne reglăm ritmul de zi cu zi în funcţie de dispoziţia fizică, de ceea ce ne spune chiar corpul.

„Dacă până la venirea sezonului rece ne propuneam să ne trezim la şase dimineaţa ca să facem sport, iar la nouă trebuia să ajungem la birou, acum este nevoie să respectăm noul ritm al corpului, să nu tragem de noi“, consideră psihologul.

În acelaşi timp, persoanele care nu făceau sport ar trebui să includă pe agenda zilnică mai multă mişcare, pentru că activitatea fizică ajută la reglarea chimică a creierului, graţie producerii endorfinelor. Important este să stăm cât mai mult în aer liber, chiar dacă este înnorat, pentru că afară este, totuşi, cea mai mare cantitate de lumină naturală, subliniază psihologul Bogdana Bursuc.

Nu în ultimul rând, există alimente care sitmulează secreţia de serotonină, cum sunt ciocolata neagră şi bananele, iar nenumărate studii arată că activitatea sexuală ajută, de asemenea, la stimularea secreţiei „hormonilor fericirii“, respectiv serotonina şi endorfinele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.