Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă criză acaparează România: 'Această situație nu s-a mai semnalat în ultimii ani!'

wall-street.ro
bani-salariu-taxe-impozit

O nouă criză acaparează pe nevăzute România: 'Această situație nu s-a mai semnalat în ultimii ani!'

Există întârzieri foarte mari la plățile medicamentelor, transmite dierctorul Terapia Cluj. El avertizează că România se confruntă cu o adevărată criză a medicamentelor în acest moment.

„Industria farmaceutică finanțează în acest moment sistemul de sănătate cam cu 10 miliarde de lei pe lună. Noi încasăm banii pe medicamentele vândute la 240-270 de zile. Aș vrea să văd o altă industrie care are astfel de termene de încasare. Ne asumăm. Problema este însă de câteva luni încoace pentru că încet, încet, probabil în paralel cu această discuție despre deficit și întârzierea altor plăți s-a constatat că există întârzieri foarte mari la plățile medicamentelor în primul rând în spitale, unde e un lucru mai grav poate, și apoi și în ambulator. Dacă spitalele care sunt entități de stat în marea lor majoritate, farmaciile și distribuitorii sunt entități private și vor putea într-o bună zi să zică intrăm în insolvență sau în faliment”, a declarat directorul Terapia Cluj, Dragoș Damian, în emisiunea „Politica zilei”, difuzată la postul B1 TV.

„Această situație de întârziere a plăților nu s-a mai semnalat în ultimii ani. În ultimii ani s-au dat bani fără număr în sănătate, în momentul în care cineva avea un deficit de bani, banii apăreau de undeva. Acum din cauza deficitului general cu care se confruntă România se pare că problema s-a mutat, de la profesori și salarii, la sistemul de sănătate și la decontarea medicamentelor.

Piața medicamentelor a crescut în special prin introducerea unor medicamente foarte scumpe de altfel necesare în sistemul sanitar în sistemul de compensare, dar în multe cazuri fără să existe finanțare pentru aceste medicamente, fără să existe surse de finanțare sau s-a mizat foarte mult pe creditele de angajament, care sunt bani de mâine dar nu de astăzi. S-a ajuns în situația în care producătorii de medicamente încasează banii la 210-240 de zile, nu știm cum se va rezolva acest deficit de finanțare, dar privim cu îngrijorare această situație”, a concluzionat Damian.

Avertisment și de la preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, Răzvan Prisada, a atras atenţia, luni, asupra discontinuităţilor de pe piaţă, care constau în lipsa, pentru o anumită perioadă, a anumitor medicamente, relatează Agerpres.

"Există discontinuităţi. Discontinuităţile, de obicei, constau (...) în lipsa, pentru o anumită perioadă, câteva săptămâni, maxim câteva luni, a anumitor produse din piaţa medicamentelor din România, pe motive de obicei de producţie, dar există şi o aprovizionare insuficientă, raportat la nevoile pe care pacienţii le au în anumite perioade. Există cantităţi în piaţă, dar ele nu sunt întotdeauna suficiente pentru a acoperi solicitările dintr-o anumită perioadă", a spus Răzvan Prisada, luni, cu prilejul lansării Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Endocrine.

El a punctat că situaţia poate fi gestionată pe baza cifrelor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deoarece cel mai adesea este vorba despre medicamente care sunt decontate.

"Ne uităm la cifrele de decontări din anii trecuţi pentru a putea să avem o idee, de fapt, care este necesarul real, pentru a putea solicita deţinătorului de autorizaţie de punere pe piaţă aprovizionarea pieţei cu cantităţi suficiente. (...) În condiţiile în care aceste date nu sunt actualizate (...) ne este foarte dificil să anticipăm, de fapt, nevoia pentru o serie de medicamente (...) mai ales cele care se adresează unui număr definit, limitat de pacienţi", a explicat Răzvan Prisada.

El a punctat că o eventuală criză a medicamentelor depinde de cum va evolua sezonul epidemiologic. "În condiţiile în care vom avea un sezon - să zicem - obişnuit, lucrurile ar trebui, pe predicţiile pe care le avem acum, să fie sub control. Dacă însă există şi vor exista vârfuri de consum, şi lucrul acesta îl vom vedea odată cu evoluţia sezonului, este posibil, la nivel european, să existe perioade de sincope, în acelaşi sens pe care l-am descris mai devreme, în care cantităţile pe care le avem disponibile să nu fie suficiente într-o anumită perioadă de consum maxim, să nu fie suficiente pentru a acoperi nevoile. Ce am încercat să facem pentru a nu ne mai afla în aceeaşi situaţie cu cea de anul trecut este să acoperim, prin producţie, la nivel naţional, anumite produse, mă refer de exemplu la câteva antibiotice care anul trecut au fost deficitare", a spus Răzvan Prisada.

Pe de altă parte, el a amintit că Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului au demarat, din 18 septembrie, o serie de verificări în farmaciile şi depozitele identificate că au efectuat operaţiuni cu două dintre medicamentele de pe lista stupefiantelor.

"Până la finalul săptămânii trecute, controalele acoperiseră undeva între 200 şi 250 de farmacii, la nivel naţional. Ele au fost luate în ordinea cantităţilor pe care le-au rulat şi cred că au fost identificate nereguli care au fost şi sancţionate undeva în maxim zece unităţi", a adăugat Răzvan Prisada.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.