Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O petiție privind drepturile minorităților etnice, susținută de Curtea de Justiție a UE: CJUE a invalidat respingerea documentului de către Comisia Europeană

dosar justitie

O petiţie a unor cetăţeni europeni ce are drept scop impulsionarea drepturilor minorităţilor etnice a obţinut joi o victorie parţială la Curtea de Justiţie a UE (CJUE), care a invalidat respingerea petiţiei de către Comisia Europeană, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Alimentele noastre, pline de pesticide! Semnal de alarmă tras de Comisia Europeană

În baza unor aşa-numite iniţiative cetăţeneşti, cetăţenii pot cere Uniunii Europene să legifereze în cazul unei probleme dacă ei reuşesc să strângă un milion de semnături de la un sfert din statele membre. Dar ei trebuie să primească mai întâi ''undă verde'' din partea Comisiei Europene, care poate respinge iniţiativele considerate ca fiind în afara jurisdicţiei sale.

În 2013, Comisia Europeană a respins din aceste motive o propunere care cerea alinierea politicii de coeziune a Uniunii Europene - ce direcţionează fondurile europene către regiunile mai sărace ale blocului comunitar - cu nevoile minorităţilor sale etnice.

Susţinătorii iniţiativei au argumentat că actuala politică ''ameninţă caracteristicile specifice etnice, culturale, religioase sau lingvistice'' ale acestor regiuni, a afirmat CJUE într-un comunicat.

Ei au sesizat Curtea Generală a UE (EGC), care a susţinut Comisia. Dar, în hotărârea sa de joi, CJUE a afirmat că decizia a mers prea departe în ce priveşte solicitarea de dovezi substanţiale pentru iniţiativă. O asemenea ştachetă înaltă nu este necesară, a estimat CJUE.

''Dacă primeşte o cerere, Comisia nu este cea care stabileşte, în acea etapă, dacă au fost oferite toate dovezile elementelor factuale invocate'', afirmă CJUE. Ea trebuie doar să stabilească dacă tratatele UE îi permit să se ocupe de propunere, a notat instanţa europeană.

Totuşi, CJUE a convenit cu EGC că statutul minorităţilor etnice ca atare nu reprezintă ''un handicap pentru dezvoltarea economică''.

În baza hotărârii, Comisia nu este obligată să aprobe petiţia originală, dar susţinătorii ei pot retrimite cererea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.