Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O petiție pentru legalizarea co-parentalităţii a doi bărbaţi la naşterea unui copil a strâns peste 50.000 de semnături în Danemarca

digi24.ro
adopții, cuplu gay

O iniţiativă populară care vizează legalizarea co-parentalităţii a doi bărbaţi la naşterea unui copil a trecut luni, în Danemarca, de pragul de 50.000 de semnături necesare pentru a fi studiată în parlament, care va trebui să se pronunţe asupra ei, relatează AFP.

Petiţia, lansată semnării de către marele public danez la 7 ianuarie, propune crearea unei "co-paternităţi", care să acorde copilului şi "co-părintelui" un anume număr de drepturi şi obligaţii juridice, în special în materie de autoritate parentală şi de succesiune.

Luni după amiaza se strânseseră deja peste 73.000 de semnături, adică un număr extraordinar de susţinători într-un timp record, potrivit Agerpres.ro.

Soeren Kristensen Juliussen, un cvadragenar aflat la originea petiţiei, a explicat pentru France Presse că "în prezent calitatea de părinte poate fi împărtăşită de un bărbat şi de o femeie sau de două femei, dar nu şi de doi bărbaţi". "Evident, este o nedreptate", a spus Juliussen, care împreună cu soţul său îl au, de la sfârşitul lui noiembrie, pe Charlie, un copil născut de o mamă surogat.

Cum tatăl biologic al copilului este soţul său, Juliussen nu beneficiază acum de niciun drept părintesc, ceea ce nu-i permite să-l ducă de exemplu pe copil la medic sau să-l înscrie la creşă. Va putea în schimb să-l adopte peste doi ani şi jumătate, aşa cum permite în prezent legislaţia daneză.

"Am încredere într-o schimbare. În Danemarca, suntem între pionieri în ce priveşte drepturile homosexualilor", a mai spus bărbatul, aflat în prezent în concediu parental în calitate de "părinte social".

Danemarca a fost în 1989 prima ţară din lume care a autorizat uniunea civilă între două persoane de acelaşi sex.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.