Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O scrisoare despre Dumnezeu redactată de savantul Albert Einstein este evaluată la 1-1,5 milioane de dolari

albert einstein

O scrisoare redactată de savantul Albert Einstein, în care acesta spune că Dumnezeu este "produsul slăbiciunii umane", evaluată la 1-1,5 milioane de dolari, va fi scoasă la licitație joi, la casa Christie's din New York, potrivit livescience.com, scrie Mediafax.

Redactată cu un an înainte să moară, în 1955, în limba germană, scrisoarea a fost trimisă de Einstein, aflat la Universitatea Princeton din New Jersey, SUA, filosofului Eric Gutkind.

"Cuvântul «Dumnezeu» nu înseamnă nimic pentru mine decât expresia și produsul slăbiciunii umane, iar Biblia este o colecție de legende pline de înțelepciune, dar mai degrabă primitive", a scris fizicianul, celebru pentru teoria relativității, în acest document, care se întinde pe o pagină și jumătate.

"Nicio interpretare, oricât ar fi de subtilă, nu schimbă nimic pentru mine", a mai scris Einstein, care a vorbit și despre iudaism, ce era, pentru el, "ca toate celelalte religii, o expresie a superstițiilor primitive".

"Iar poporul evreu, din care fac parte cu bucurie și în a cărui mentalitate mă simt profund ancorat, nu mi se pare mai demn decât alte popoare", era de părere Einstein, care a adăuga: "Din experiența mea, nu sunt mai buni decât alte grupuri umane, chiar dacă sunt protejați de cele mai rele excese de o lipsă de putere. Nu simt nimic în ceea ce îi privește care ar putea justifica termenul de (popor, n.r.) «ales»".

Citește și: ȘOCANT: Pentagonul a primit scrisori care conțineau o otravă mortală. Cui îi erau adresate

Scrisoarea a mai fost scoasă la licitație în 2008, când a fost cumpărată de un colecționar pentru suma de 404.000 de dolari.

În octombrie 2017, o notă redactată de Einstein, privind teoria relativității, a fost vândută la licitație pentru 1,56 de milioane de dolari.

Albert Einstein a publicat, în 1905, teoria relativităţii restrânse, completată, în 1915, cu teoria relativităţii generalizate, în care a afirmat că timpul accelerează sau încetineşte în funcţie de viteza de deplasare a unui obiect în spaţiu, relativ la poziţia unui alt obiect. Teoria relativităţii a lui Einstein se află la originea a numeroase romane science-fiction, care pun accentul pe distorsiunea timpului şi a spaţiului.

Albert Einstein a fost recompensat în 1921 cu premiul Nobel pentru fizică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.